petak, 28. veljače 2014.

EXAMPLE - Jelovnici za bebu od šest navršenih mjeseci

Prva tri dana najbolje je da vaša beba papa samo jednu od namirnica koju ste odabrali za početak. Navela sam u prijašnjem postu rižine pahuljice, pa neka iste budu i ovdje primjer.
Uputstva za pripremu rižinih pahuljica nalaze se na kutiji.

1. dan - rižine pahuljice sa malom žličicom maslinovog ulja
2. dan - rižine pahuljice sa malom žličicom maslinovog ulja
3. dan - rižine pahuljice sa malom žličicom maslinovog ulja

Maslinovo ulje treba biti organsko, extra djevičansko. Mi koristimo Alnatura ulje.



Četvrti dan dohrane uvedite drugu namirnicu koju ćete ponuditi bebi iduća tri dana. Predlažem vam da to bude neka od primjerenih povrtnica. Tikvu, tikvicu ili bundevu beba će obožavati jer je zelena tanka tikvica prilično neutralnog okusa, dok buterino i hokaido tikva slove kao slatke , mirisne tikve okus kojih će bebe obožavati. Kada pripremate zelenu tikvicu, ako je iz eko kontroliranog uzgoja, ne trebate guliti niti vaditi koštice iz nje. Dovoljno ju je dobro oprati i nasjeckati na kockice te kratko prokuhati (dok ne omekša). Za pranje takve tikvice poslužit će nova četkica za zube. Najbolje ćete tako izribati površinu. Ako ste se odlučili za žute tikve ili bundeve, njih morate oguliti i odstraniti im koštice, a i kuhat će se nešto duže (dok ne omekšaju) nego male, duguljaste zelene tikvice.

4. dan - tikva, tikvica, misirača, buča  ili bundeva + maslinovo ulje
5. dan - tikva, tikvica, misirača, buča ili bundeva + maslinovo ulje
6. dan - tikva, tikvica, misirača, buča ili bundeva + maslinovo ulje

Za koju god vrstu da se odlučite, držite se te jedne vrste tikve, buče, tikvice, misirače ili bundeve. Nemojte mješati vrste misleći da je svejedno, jer nije.

Sedmi dan beba će biti spremna za treću namirnicu. Zadržite se na povrću. Možete odabrati npr. korabicu. Sada možete pomiješati korabicu sa tikvom, korabicu sa rižom ili korabicu samu ponuditi. Predlažem da prvi dan uvođanja korabice ipak istu ponudite samostalno. Operite ju, ogulite, narežite, kuhajte dok ne omekša, propasirajte i ponudite bebi sa maslinovim uljem.



7. dan - korabica sa maslinovim uljem
8. dan - korabica sa rižinim pahuljicama i maslinovim uljem
9. dan - korabica sa tikvicom, misiračom, tikvom, bučom ili bundevom, rižinim pahuljicama i maslinovim uljem
10. dan - korabica sa tikvom, bučom, misiračom, tikvicom ili bundevom.

Evo nas! Već je deseti dan, a mi sigurno papamo tri namirnice + maslinovo ulje. Vrijeme je da krenemo dalje.
Sada vam predlažem da uvedete iduću žitaricu. U početku dohrane bebi je dovoljna jedna čajna žličica žitarica. Nemojte davati više!. Uspijte jednu žličicu palente u kipuću vodu i kuhajte kao i obično. Omjer za jednu žličicu palente je cca jedan decilitar vode. Kuhajte dok palenta ne "popije" vodu. Neka to bude palenta iz eko uzgoja. Sada više niti jednu namirnicu ne morate djetetu ponuditi samu, već možete odmah slagati malene obroke od uvedenih namirnica, npr.;

11. dan - palenta i tikva, tikvica, buča, misirača ili bundeva + maslinovo ulje
12. dan - palenta i korabica + maslinovo ulje
13. dan - palenta, tikva..  i korabica




Četrnaesti dan uvedite bebi prvu vočku. Nepisano je pravilo da to bude jabučica. Prvi dan bebi ponudite pire od kuhane jabučice. Pazite da jabučica bude slatka i da je iz eko uzgoja. Pročitajte ovdje post o jabuci i prisjetite se njezinih nutritivnih vrijednosti. Tamo ćete pronači i informaciju zbog čega je pire od kuhane jabuke zdrav (bez obzira na vladajuće mišljenje o uništenim vitaminima termičkom obradom). Pire od kuhanih jabučica bebi ponudite u početku dohrane barem jednom tjedno.
I više je nego dovoljno ponuditi pola velike jabuke ili jednu malenu. U početku dohrane bebi je doboljno dati tek dvije žličice voća.

14. dan - pire od kuhane jabučice sa maslinovim uljem
15. dan - pire od kuhane jabučice sa palentom sa maslinovim uljem
16. dan - svježa izblendana jabučica sa maslinovim uljem
17. dan - tikva i palenta sa maslinovim uljem
18. dan - riža i korabica sa maslinovim uljem
19. dan - svježa jabučica izblendana sa maslinovim uljem
20. dan - korabica i palenta sa maslinovim uljem
21. dan - tikva i riža sa maslinovim uljem
22. dan - palenta i pire od kuhane jabučice sa maslinovim uljem




Palentu i jabučicu zajedno kuhajte. Kuhajte prvo jabučicu, i dok omekša u "nju" uspijte palentu i dokuhajte koliko je potrebno, potom smjesu prebacite u blender, izmiksajte, istresite u bebinu zdjelicu, ulijte jednu malenu žličicu maslinovog ulja, promješajte, pričekajte da se prohladi. Beba voli MLAKE kašice. I ponudite svojoj bebi. Jednako tako palentu možete kuhati i sa povrćem.

Dobro je da krenemo prema idućoj namirnici. Do sada smo ih već uveli  pet, pa ćemo do kraja prvog mjeseca dohrane ubaciti još samo jednu. Neka to bude cikla, ali SAMO ako je iz eko uzgoja.

Da biste si olakšali život majke hraniteljice , skuhajte odjednom više cikle, izrežite ju na komadiće i stavite zamrznuti. Ostalo povrće koje smo uveli ( korabica i tikva) spremaju se u zamrzivač oprane i nasjeckane.

Bebi od šest mjeseci dovoljna su dva komadića kuhane cikle veličine kocke leda. Nemojte pretjerivati ni sa ostalim vrstama povrća.

23. dan - kuhana izblendana cikla sa maslinovim uljem
24. dan - kuhana cikla sa palentom i maslinovim uljem
25. dan - kuhana cikla izblendana sa SVJEŽOM jabučicom i maslinovim uljem
26. dan - tikvica, korabica i riža sa maslinovim uljem
27. dan -  palenta i kuhana jabučica sa maslinovim uljem
28. dan - tikvica, korabica i cikla sa maslinovim uljem
29. dan - svježa jabučica i kuhana cikla izblendana sa maslinovim uljem
30. dan - tikvica i palenta sa maslinovim uljem.




I evo nas u idućem mjesecu dohrane!

Važno je da voće ne mješate sa povrćem. Cikla je izuzetak. I važno je da voće ne mješate sa žitaricama. Doduše, možete ponekad napraviti izuzetak, ali neka ne bude pravilo.  Palenta može sa voćem. I proso može sa voćem, ponekad. Proso ćemo uvesti idući mjesec. Sa navršenih sedam mjeseci bebina života.


Mnoge mame i tate i sami promjene navike u prehrani, hraneći i kuhajući za svoje djete. Neka to bude i vaš radosni slučaj! Uživajte u roditeljstvu!  

Nema komentara:

Objavi komentar