utorak, 25. ožujka 2014.

UVOĐENJE JAJA U DOHRANU VAŠE BEBE

Nakon svega što sam čula, pročitala, doživjela, iskusila...imam potrebu reći vam; "TABLICE DOHRANE  NISU SVETO PISMO" . Sveto je vaše maleno zlato i pratite njega/ nju. Tako što ćete obraćati pažnju kako vaše maleno reagira na koju namirnicu pa nećete uporno uvoditi ili davati vašoj bebi ono što joj ne odgovara ili što ju iritira, samo zato jer u tablici piše da "smije" jesti. NIJE ISTINA npr. da male bebe neku namirnicu ne vole. To se ne može uzeti u obzir, osobito bebe koje tek počinju sa kušanjem krute hrane. Bebe SVE vole jer im je SVE jednako nepoznato. Ono što beba ne želi papati, ne želi papati zato jer joj ne odgovara ili nije spremna, a ne zato jer su joj okusni pupoljci preosjetljivi ili je mali hedonist pa je razvila osjećaj za bakanalije :) 
Pratite vašu bebu! Ako ona ne želi cvjetaču ili krumpir ili bilo što drugo...to nije zato jer ju "ne voli" već zato jer joj ne odgovara...jer joj je preteško, jer sluznica "drukčije" reagira na neki sastojak i sl. bez obzira što u tablici pisalo.
Naše su bebe ponekad "pametnije" od nas. i to treba prihvatiti :) 
Prema tablicama dohrane za bebe koje ćete naći, i nalazite posvuda vjerojatno, žumanjak je najčešće preporučeno uvesti u dohranu sa deset mjeseci ( naći ćete i na iznimke gdje se savjetuje uvesti ga već u 8. mjesecu bebina života, ili čak u 7. što je po meni prilično ekstremno....) pri tome treba uzeti u obzir da su tablice samo OKVIRNE smjernice za dohranu vaše bebe, jer NISU sve bebe iste. što znači...ako primjetite tijekom dohrane da vaša beba burnije reagira na hranu, ili neke od kombinacija u prehrani, ako ima problema sa probavom, muče ju grčevi, ima problema sa stolicom, ako ima problema sa kožom i sl... SVE što piše u tablici, A POSEBNO ALERGOGENE namirnice...vi ćete "pomaknuti" za barem mjesec do dva "unaprijed". Što znači; ako vaša beba reagira na mrkvu npr. izostankom stolice,a mrkvu ste bebi dali sa šest mjeseci u kašici, ili sedam, onda nećete davati mrkvu do bebinog navršenog osmog mjeseca npr. Osobito se to odnosi na žumanjak, bjeljanjak i ostale namirnice ( npr. orašidi ili riba ili rajčica...)  koje mogu izazvati burne ( čitaj, opasne...čak i kobne reakcije). 





Vi odlučite kojim ćete tempom, kako i zašto svojoj bebi dati žumanjak baš tada kada odlučite. Važno je pri tome samo da uvedete bebi jaje prije cijepljenja. Iako...nigdje ne piše da se beba mora cijepiti sa točno 12 mjeseci. Može i sa 13 :)))))))))





Pratite vaše maleno zlato - a ne tablice! Tablica neka posluži tome da bebi ne ponudite neku od namirnica prije svih preporučenih rokova.... a ne zato da se žurite uvesti bebi u prehranu sve što je u njoj navedeno. Zapamtite; BEBA NE PATI OD RAZNOLIKOSTI NA TANJURU, NEGO VI... Nemojte opterećivati bebu "vašim" navikama. Beba može jesti tikvu tjednima :))) Neće joj "dosaditi".





Prije cijepljenja koje beba prima sa godinu dana, VAŽNO je da bebi u dohranu uvedete cijelo jaje. Dakle i žumanjak i bjeljanjak. 
Najprije se u dohranu uvodi žumanjak.
Saznala sam za mnogo načina na koji je moguće uvesti žumanjak u bebinu dohranu. Od onoga da svaki dan dajete bebi četvrtinu, pa četvrti dan cijelo jaje. OVU VERZIJU NE PREPORUČUJEM!
Do načina u kojem se žumanjak uvodi po malo tjedan dana. dakle 1/6 žumanjka pa 1/4 pa pauza od jednog dana pa onda 1/3, pa  pauza od jednog dana , pa onda 1/2 pa pauza od jednog dana i tako redom do cijelog žumanjka....
Danas sam zvala pedijatricu moje bebe i njezina je preporuka slijedeća: 
UVODITI ŽUMANJAK PO MALO JEDNOM TJEDNO i svaki idući tjedan za toliko više. Tim tempom treba proći nekih mjesec i pol dana da bi se bebi u jelovnik uveo žumanjak. Meni se najviše sviđa zapravo ova zadnja verzija jer na taj način ne uskraćujem bebi niti meso u tjednu u kojem joj uvodim žumanjak, niti škrobno povrće. Prvi prijedlog mi je preagresivan. Posljednji najsigurniji. 






Isto vrijedi i za bjeljanjak. Cijelo jaje potrebno je uvesti prije cijepljenja, no ako je beba prije cjepiva papala u više navrata palačinku, biskvit, tjesteninu  ili nešto slično u čemu su sadržani i žumanjak i bjeljanjak, onda pedijatri smatraju da je i bjeljanjak uveden u dohranu. Malo sam sumnjičava prema tome pa ćemo i bjeljanjak uvoditi postepeno i "na suho" kao i žumanjak. 









Češće su alergijske reakcije na bjeljanjak nego na žumanjak, no ako je beba reagirala na žumanjak, vrlo je vjerojatno da će odreagirati i na bjeljanjak alergijom. Alergijom se ne smatraju maleni , lokalizirani osipi ili crvenilo kože...guze. Alergija na jaje je vrlo burna - urtikarija po cijelom tijelu, a može doći i do povraćanja, vrtoglavice, otežanog disanja i jurnjave u hitnu po adrenalin uz glasne molitve Bogu da stignete na vrijeme.... To su razlozi zbog kojih se jajetu pristupa SA OPREZOM!



NEMOJTE FORSIRATI uvođenje žumanjka ako beba ima i najmanju reakciju na isto, jer forsiranje žumanjka u dohranu bebe koja na njega nije spremna, može dovesti do astme u djeteta koje će se teško riješiti, dok reakcije na žumanjak (ili jaje cijelo) uglavnom iščeznu do pete godine bebina života ( ili kasnije).




Sretno!



P.S.
Preporuka je djetetu do druge godine života davati po POLA jajeta u dva navrata tijekom tjedna. Ne više, niti češće. Tek nakon druge godine djetetu možete dati da pojede cijelo jaje za obrok. Dva tjedno.

1 komentar:

  1. Vezano uz uvođenje jajeta u dohranu, što je sa slučajevima u kojima postoji alergija na jaje u obitelji male bebe? Mi smo prošli 11 mjeseci i zbog tate alergičara još nismo uveli jaje u prehranu. A bliži nam se cijepljenje s godinu dana.

    OdgovoriIzbriši