četvrtak, 6. ožujka 2014.

JUST FACTS - neka jednostavna pravila o dohrani beba u navršenom osmom mjesecu života

Sada se čini da će mnoge mame "odahnuti" jer imaju veći izbor namirnica za dohranu svoje bebe, pa će jelovnici biti raznovrsniji. Beba ne pati od monotonije na tanjuru. Ona papa sve što joj ponudite, ili ne papa ništa. Uzmimo u obzir da sa osam mjeseci već ozbiljno papa. Ono što je bitno u ovom razdoblju dohrane jest da vaša beba sada smije kušati i neke vrste punoškrobnog povrća poput mrkve, krumpira i mahuna. Škrobno povrće slično je recimo tijestu, ili riži. I to je za nas super, jer sa svakom škrobnom namirnicom na jelovniku, možemo izbaciti žitaricu u prehrani za taj dan. Škrobno je povrće i prilično kalorično, pa nećete morati strahovati da vam beba gladuje :)  Škrobno povrće prebogato je vlaknima pa će pospješiti probavu (što nije slučaj za mrkvu) pa možda i kod vas bude više akcije u pelenama, što neizmjerno veseli svaku mamu.
Šest do dvanaest grama škroba u jednom obroku povoljno utječe na razinu glukoze i inzulina u organizmu, pa namirnice bogate škrobom možemo svrstati u one koje naše (i bebino) raspoloženje drže povoljnim cijeli dan. (Za razliku od čokolade, koja djeluje taman dok ju ne progutate :)
Škrob povećava iskorištavanje kalcija pa ga je dobro dati u kombinaciji sa mliječnim proizvodima. NE i sa mlijekom. Mlijeko zaboravljamo u potpunosti, osim ako ga beba pije samostalno, bilo majčino, bilo ad). Škrob održava zdravima stanice crijeva, stvara osjećaj sitosti, povoljno djeluje na rast pozitivnih bakterija "bifido" pa suzbija rast mikroorganizama u debelom crijevu.
Kada kuhate krumpir ili tjesteninu, nemojte ih podgrijavati jer na taj način mijenjate sastav škroba i negativno utječete na vaše, odnosno zdravlje vaše bebe.

Što god kuhali bebi, neka to beba i pojede u obroku kojeg ste planirali. Ne spremajte bebi već kuhane obroke za kasnije.



Krumpir bebama uvodimo u dohranu zbog njegove hranjivosti, izvora vitamina kojima obiluje (vitamin B i C i željeza u najvećim količinama kad je povrće u pitanju ( pa čak i cikla)) , izvrsna je zamjena za bananu jer sadrži više kalija no što ga ona ima ( pa ako ste protivnik banane evo još jedne dostojne zamjene tog voća). Krumpir ponuđen kao pire izliječit će upalu želudca i crijeva. Ako pak papate banane, nemojte ih papati isti dan kad i škrobno povrće (i krumpir također) jer bi mogle zatvoriti probavni sustav i izazvati teže komplikacije nakon kojih bi vaša beba mogla završiti i na strogoj dijeti, a što ne želite.




Mrkva je odlična za detoksikaciju organizma i slovi kao korisna vrsta povrća za očuvanje dobrog vida. Kada planirate konzumirati mrkvu, ili ju pripremiti vašoj bebi, imajte na umu da je mrkva nutritivno najiskoristivija KUHANA. Iz sirove mrkve, ma kako ona popularna bila, vaša beba neće puno toga korisnoga imati za sebe. Šest kolutića mrkve za jednu kašicu je i više nego dovoljno. Budite oprezni sa mrkvom jer zatvara. Nemojte ju često kuhati bebi, no nemojte ju ni izbaciti sa jelovnika. Najbolje je kombinirati mrkvu u kašici onaj dan kada ste ponudili bebi i kašicu koja "otvara".


Mahune bebi dajemo za zdravlje kostiju, također zbog toga što su antioksidansi, kao i mrkva, nadalje zbog folne kiseline koje sadrže, vitamina C i K, kalija, magnezija i riboflavina. Mahune imaju protuupalno djelovanje i mogu pomoći kod ublažavanja problema kod astmatičara i osoba koje pate od artritisa. Zbog folne kiseline dobro je da ih jedu i trudnice, a poznate su i kao čuvar imunitetnog sustava u djece i odraslih. Desetak malih mahunica po obroku, bebi je sasvim dovoljno.






NAPOMENA + kod škrobnog povrća. Uvidjeli ste, vejrojatno do sada, čitanjem ovog posta koji je pisan u najkraćim mogućim crtama, ( a da opet kažem sve važno) da već i iz ovoliko malo rečenica dolazim do ponavljanja kvaliteta od jedne do druge namirnice. Uviđate li sličnosti među ovim škrobnim namirnicama? Što vam to govori?
Vrlo važno pravilo, kad je škrobno povrće u pitanju jest da se po obroku ( kašici) ne miješa jedna vrsta škrobnog povrća sa drugim ( jer kao što vidite nema ni potrebe dodatno opterećivati organizam sa još jednom namirnicom istih ili gotovo istih kvaliteta).
Važno je također ne miješati škrobno povrće sa voćem.
Važno je ne miješati škrobno povrće sa tjesteninom.
Važno je ne miješati škrobno povrće sa ribom i bilo kojom vrstom mesa.
Škrobno povrće nema potrebe mješati sa žitaricama.

NEMOJTE krumpir nuditi bebi svaki dan. Osobito ne zbog gore navedenih kombinacija sa voćem i povrćem, mesom i žitaricama koje treba izbjegavati. 
Također, valja znati da krumpir može biti opasan, pa čak i ako je termički obrađen, ako nije dovoljno zreo i ako klije. 
Konzumacija krumpira koji klija može dovesti do teških želučanih i drugih problema. Konzumacija krumpira koji klija dovodi do povraćanja, krvarenja nosa, začepljenja, bezvoljnosti, iscrpljenosti. Nakon odam do deset dana može nastupiti i koban ishod bez simptoma. Ako se klice u svojoj prvoj fazi klijanja pojave, izdubite ih duboko nožem i krumpir debelo ogulite. Ako su klice stare ili ponovljene, takav krumpir nemojte jesti. 

Krumpir stajanjem tijekom zime gubi C vitamin, pa ga je najbolje pojesti prije veljače (ako je moguće) odnosno, ne oslanjati se toliko na krumpir u prehrani od drugog mjeseca u godini jer je količina C vitamina u tom vremenu već vrlo mala.

Ukoliko želite spriječiti krumpir da proklija, dobro je u vreću sa krumpirom (papirnatu) staviti nekoliko SVJEŽIH jabuka (ubranih sa drveta, ne onih iz samoposluživanja). Na taj način usporit će se, ili u potpunosti odgoditi, klijanje krumpira. Ipak, nemojte ga predugo čuvati (iz gore navedenog razloga).  

Sada kada ste u osmom mjesecu dohrane vaša beba smije kušati meso. To se u ovom razdoblju odnosi na meso pileta (bijelo meso), puretine (bijelo meso), na meso zeca i janjeće meso. Kod zečetine i janjetine birajte najkvalitetnije komade mesa koji nisu nimalo opterećeni masnoćom. Pileće i pureće tamno meso ( batci, zabatci i ostalo) beba smije jesti tek nakon što navrši godinu dana. Naime, perad je u akciji na nogama non-stop...pa su ti dijelovi mesa i najžilaviji, najneprobavljiviji...eto, da tako, prosto i jednostavno kažem :) a da svima bude jasno.   



Čičoka, cvjetača i brokula također spadaju u vrste povrća koje vaša beba sada smije papati. imate doista vrlo raznolik jelovnik za svaki dan u kojem se ne morate dotaći niti jedne "pogreške" u kombinacijama. Čičoka, iako vrlo slična krumpiru NIJE škrobno povrće.

Sa osam mjeseci beba smije probati i ribu. To se odnosi na bijelu ribu i na riječnu ribu. Neka to budu orada, oslić, zubatac, škarpina, odnosno pastrva. Beba , po nekim preporukama smije probati i smuđa i soma, no ja ih ne bi davala bebi. Pastrva je poznata kao najčišća i "najvitkija" riba iz rijeke koja pliva samo tamo gdje je bistro, za razliku od soma koji pliva po mulju ili smuđa koji se također ne odlikuje nekim vrlinama "čistunca" :) osim toga, te ribe imaju i nešto izraženiji miris i sumnjam da bi ih beba s veseljem papala.


Od žitarica, beba u osmom mjesecu treba probati gluten. Ja nisam najraspoloženija za glutenske žitarice ( pisat ću u jednom od idućih postova, zašto), no treba ih uvesti bebi kako biste vidjeli razinu njezine tolerancije na ove namirnice.

Glutenske žitarice koje beba smije sada probati jesu; bijeli gris pšenični, griz od pira, zob i zobene pahuljice, ječam, raž.




Dvije čajne žličice žitarica NA DAN (ne po obroku) bebi je sasvim dovoljno. S tim da ako ste odlučili papati škrobno povrće, jednostavno ne papate žitarice.


Ovo je razdoblje kada vaša beba smije probati i tjesteninu kus-kus. Ne znam, ja sam doživjela sve ove svoje godine bez toga. Nisam protiv, nisam ni za... Postoje neka pravila kojih se dobro držati kad je kus kus u pitanju, jednako kao i kod pravila sa žitaricama.


Sa osam mjeseci već možemo reči da beba doista jede i da se može najesti. ovo je razdoblje kada će vas možda i sama tražiti nešto "konkretno" kako se bude približavalo vrijeme objeda.

Pripazite da vaša beba svaki dan papa u isto vrijeme. To će joj puno značiti. Jednako je i sa spavanjem. Naše male mrvice, zapravo su ovisnice o rutini. Što je rutina čvršće utabana, to je beba sretnija. ne zaboravite to.

Oh! sa osam mjeseci beba može imati već i dva obroka u danu. Pod pretpostavkom da ste startali sa šest mjeseci sa dohranom. Ako ste u skupini onih koji malo kasne, možda će vam više trebati i da beba prihvati drugi obrok. Nikuda vam se ne žuri. Drugi obrok možete uvesti i sa devet mjeseci.

Dobro je znati da bi prvi obrok trebao biti u prijepodnevnim satima i da bi bilo dobro da bude voćni. Drugi obrok ne bi smio upasti u raspored kasnije od 15 sati i trebao bi biti ili mesni ili povrtni.
Više o svemu u idućem postu.

Nema komentara:

Objavi komentar