ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

JUST FACTS - hrana koja "otvara" probavu ( + primjeri jelovnika za bebe koje imaju problema sa zatvorom)

Breskve, marelice, suhe i svježe šljive, tikvice, misirače, buče, tikve, lisnato povrće, DOMAĆI čvrsti jogurt, ali samo u kombinaciji sa palentom ili suhim voćem (šljive, marelice) ( tek od 10. mjeseca bebina života), palenta, kuhana jabuka, trešnja ( od 8. mjseca), grašak, mljevene sjemenke lana, mahune i krumpir ( iako vlada mišljenje da krumpir zatvara, to nije točno) odlični su za probleme opstipacije.

Od žitarica - leća i žitarice cjelovitog zrna. Iznimno je važan doručak, kada bebi treba dati pahuljice od riže sa maslinovim uljem. ( Također, mnogi uvjereni kako riža zatvara ( što je točno) svrstavaju u grupu hrane koja zatvara  i rižine pahuljice (što je netočno). bebi koja ima problema sa zatvorom treba dati za doručak rižine pahuljice + maslinovo ulje + kuhanu suhu šljivu i marelicu + iscjeđen sok od oksidirane jabuke. ( Oksidirana jabuka može zatvoriti probavu, no to se ne odnosi i na sok od naribane, oksidirane jabuke). Kad smo kod pahuljica i otvaranja, sve ostale mogu zatvoriti probavu ( zobene, prosene...) U tom slučaju radije dajte bebi cjelovito zrno prosa.

U danima u kojima beba ima problema sa stolicom najbolje je izbjegavati bilo koju vrstu mesa, ribe, iznutrica, prerađenih žitarica i riže u zrnu. 





Možda poneka mama primjeti i kako je količina urina nešto manja kod bebe no inače. Tom problemu ( od navršenog 11. mjeseca bebina života) možete doskočiti tako što ćete dati bebi juhu od poriluka. Naime, voda u kojoj se kuhao poriluk potaknut će rad mjehura.

NAPOMENA - u početku dohrane posve je prirodno da beba ima nešto tvrđu stolicu ili da je ista ne redovita te da dolazi do povremenih zatvora. To se događa zato jer bebin probavni sustav tek "uči" primati i probavljati krutu hranu. Probavnom "mehanizmu" jednostavno, prirodno treba neko vrijeme da se navikne na rad. To je razdoblje u kojemu beba stječe "kontinuitet" pražnjenja crijeva i vrlo je vjerojatno ( ne mora biti) da će tempo koji sada usvoje njezina crijeva, biti tempo pražnjenja i ubuduće. S obzirom da svojim odabirom namirnica upravo mi možemo utjecati na taj kontinuitet, očekuje se od nas da to i učinimo, pa vam prilažem i nekoliko, iskustveno provjerenih jelovnika za uspostavljanje pravilnog reda i kontinuiteta kad je bebina probava u pitanju. 

NAPOMENA + mnogi će reči "nije u pitanju namirnica, jer neke bebe neka namirnica otvara ( koja inače zatvara) a neka zatvara ( koja inače otvara). To jednostavno nije točno. Dokazano je da balastno voće i povrće ( ono sa više vlakana) otvara probavu. No u čemu je problem? Mnoge majke zaboravljaju ili ne mare za kombinaciju toga voća, povrća i žitarica u prehrani pa se može dogoditi da inače otvarajuća namirnica postane zatvarajuća ako se nepravilno kombinira u prehrani. Važno je da ništa ne ometa namirnice u "preradi" crijeva. Odnosno, da jedna namirnica ne ometa drugu, druga treću... Da doručak ne omete ručak... Važna je ispravna i uravnotežena kombinacija namirnica. Uz to, iznimno je važna i voda, koju biste morali nuditi bebi od samog početka dohrane, što češće ( dok beba ne stekne naviku pijenja vode). Kako vaša dohrana bude odmicala tako će beba sama početi pokazivati potrebu za vodom, a vi ćete tu potrebu naučiti prepoznati. Neka boca s vodom uvijek bude nadohvat ruke i očiju. Ne libite se dati vodu bebi us vakom trenutku. Isključivo vodu! Dobro je da voda iz pipe bude DESETAK minuta prokuhana. Možete bebi dati i kupovnu vodu. 


NAPOMENA ++ uz prehranu, pomoči će i masaža bebina trbuščića ispočetka dohrane ( ako ste to propustili, možete i u kasnijoj fazi..u kojoj vas je zatvor zatekao). Masirajte bebin trbuščić oko pupka pa prema van spiralno u smjeru kazaljke na satu. U tome će vam od koristi biti bademovo ili kokosovo ulje pa nakapajte par kapi na prste. Ne masirajte bebi trbuh nakon nego petnaestak minuta PRIJE jela. 
Pomažu i tople kupke i nježna  "vožnja bicikla" sa bebinim nožicama. Vozite biciklić u igri svaki dan.  
Ako želite pravilan kontinuitet pražnjenja bebinih crijeva, pobrinite se i za pravilan raspored prehrane. Beba MORA jesti uvijek u isto vrijeme. 



JELOVNICI KOJI "OTVARAJU" za bebe od 6 mjeseci kroz tjedan
(ovaj "doručak", naravno, mogu jesti bebe svih uzrasta) 


1. rižine pahuljice  (dvije žličice) +  svježa blitva (svježe ubrana) + žlica maslinovog ulja + sok od oksidirane svježe jabuke.

Skuhajte rižine pahuljice prema uputstvu i ostavite ih par minuta da se "stisnu" potom ih razrijedite do mjere ugodne za hranjenje sa svježe iscjeđenim sokom od oksidirane jabuke. Jabuku ogulite, naribajte i ostavite da potamni. Kad potamni, iscjedite sok u rižine pahuljice, promiješajte i dajte bebi. Oksidiranu jabuku pojedite vi, jer "meso" oksidirane jabuke z a t v a r a  probavu.

2. kašica od muškatne tikve ( ili hokaido) + maslinovo ulje


3. palenta (dvije žličice) + suhe šljive i marelice + masinovo ulje
(Palentu skuhajte nešto rjeđu no inače i u nju ubacite izblendane suhe šljive i marelice pa sve3 začinite maslinovim uljem. Za potrebe "omekšavanja" probave palentu nemojte blendati.


4. kašica od avokada + sok od oksidirane jabuke +  maslinovo ulje


5. proso +  svježe ubran špinat + majčino (ili ad) mlijeko + maslinovo ulje
(također, za potrebe postizanja stolice, nemojte blendati proso. Dovoljno je da ga, nakon ispiranja u tri mlake vode, prokuhate 15ak minuta).


6. kašica od suhih šljiva + suhih marelica + maslinovo ulje
(suhe šljive i marelice kuhajte oko 20 minuta nakon što ste ih namočili preko noći u vodu)


7. kašica od zelenih tikvica + blitva + maslinovo ulje




Kad beba napuni sedam mjeseci u doručak ubacite trešnje, a  kad napuni deset mjeseci u kašice ubacite jogurt. Jogurt ćete dati u kašici palente (ili prosa) i  maslinovog ulja ili sa kuhanim suhim šljivama i marelicama plus maslinovo ulje. Inače bi mogao djelovati "zatvarajuće" . Krumpir ponudite bebi od osam mjeseci. Mahune su dobar izvor celuloze pa su također izvrsne za stolicu (iako možda teške za želudac) a dat ćete ih bebi od također napunjenih  osam mjeseci. Od bebinog desetog mjeseca probavu ćete (uz sve što ste ranije papali) moći regulirati i graškom i lanenim sjemenkama.... Sa napunjenih godinu dana bebi možete dati i leću koja će također potaknuti probavu. Nemojte davati škrobno povrće sa škrobnim povrćem. Izbjegavajte meso i ribu kada god želite potaknuti probavu. Osobno nisam za ponudu lanenih sjemenki bebi. One su ponekad agresivne i za odraslog čovjeka, no ako želite, po preporukama pedijatara - smijete. Jednako tako nisam niti za amaranth u dohrani beba. Primjetit ćete da ga niti ne spominjem...


Kašice sa trešnjama za poticanje probave:

trešnje + palenta + cikla + maslinovo ulje
trešnje + avokado + maslinovo ulje
trešnje + marelice + maslinovo ulje
trešnje svježe + kuhani pire od jabuka + maslinovo ulje
trešnje + kruška



Kašice sa jogurtom za poticanje probave:

Jogurt sa palentom + maslinovo ulje
Jogurt sa dvije suhe kuhane marelice i devije suhe kuhane šljive + maslinovo ulje
Jogurt sa kuhanim ( ne raskuhanim) prosom + maslinovo ulje
Ponekad može i jogurt sa avokadom + maslinovo ulje


Kašice sa krumpirom za poticanje probave: 

krumpir + blitva + maslinovo ulje
krumpir + muškatna tikva + maslinovo ulje
krumpir + špinat + zelena tikvica + maslinovo ulje





NAPOMENA ++ od sveg voća i povrća koje nam je znano, najblagotvornije će na probavu djelovati i šparoge, brokula, kelj pupčar, zelena salata, špinat, tikva, patlidžan, rajčica, bundeva, grah, krumpir, zob, rižine pahuljice, jabuka, breskva, kruška i mandarina.

Dakle, bez obzira što vam rekli o kojoj namirnici... OVE OTVARAJU samo ih treba pravilno kombinirati.

NE ZABORAVITE - jogurt i mliječni proizvodi u pravilu z a t v a r a j u probavu ( osim kada su u kombinaciji sa palentom, prosom i suhim voćem). 
Žitarice bogate glutenom će dodatno pogoršati probavne probleme. Izbjegavajte žitarice. Ako baš morate jesti glutenske žitarice, a imate problema sa probavom, onda odaberite cjelovito zrno zobi, na nju crijeva najrijeđe reagiraju. Inače, kod glutenskih žitarica u prehrani beba na prvo mjesto stavljam pir, no on nije nikakva opcija kad se radi o "zatvoru". 

Namirnice bogate celulozom potiču rad crijeva i rješavaju problem "zatvora" no moraju se pravilno kombinirati u obrocima i nuditi,osobito djetetu, u nešto manjim količinama - tu mislim prvenstveno na cvjetaču, brokulu i grahorice...i ostale, teže probavljive vrste. 

( Ako je neka namirnica "teža" za probavu, to ne znači da zatvara probavu, već najčešće - upravo suprotno. Osim, dakako, kad govorimo o mesu, ribi, tjestenini i glutenu) .    




I za kraj..opustite se... beba osjeti i naša raspoloženja i stanje emocija u kući. Ne svađajte se i ne prepirite sa partnerom ili ostalim članovima obitelji pred djetetom. Kada malenu mrvicu svoju uzmete u naručje, morate biti "očišćeni" od svih negativnih emocija. Nemojte brinuti zbog financijskih ili drugih (ne)prilika. Osobito nemojte brinuti oko budućnosti. Nemojte brinuti zbog stvari na koje ne mežete utjecati. Nemojte se plašiti roditeljstva. Nemojte se plašiti pelene bez "poklončića". Sve su to stressovi koje beba osjeti, a koji automatski djeluju i na njezinu probavu. Postoje rezultati istraživanja o tome kako su i koliko majke "krivci" za neredovitost pražnjenja crijeva u bebe. Beba jednostavno osjeti mamin grč. Ne dopustite to. Također, vrlo često ispitivanjapokazuju da bebe imaju problema sa stolicom, ako je i njihova mama imala ili ima te iste probleme. Jednostavno...ove namirnice u prehranu ubacite i sebi samoj. Djelovat će i na bebu. Psihološki. Također, ako dojite ( nama je uvijek bilo od pomoći) najedite se salate od svježeg, bijelog kupusa i najkasnije drugi dan od sisanja beba će se pročistiti. 

Boravite sa vašom bebom na svježem zraku. Grlite se. Mazite. Ljubite. Masirajte. Igrajte se s vašom bebom. Pričajte joj i pjevajte. Sada. Ne sutra. Ne kad poraste. Ne, kad vam bude žao što je vrijeme tako brzo prošlo... I moja se beba probudila upravo ... idem i ja :)   








1 komentar:

  1. Sta znaci pravilno kombinirati? Kako da kombinujem ove ostale namirnice koje nisu navedene u jelovniku, npr. kruska, brokoli, cvjetaca, grahorice?

    OdgovoriIzbriši