petak, 14. ožujka 2014.

Just facts - Kako zamrznuti hranu

Iako smo prezimile zimu s dohranom i uskoro će biti svježeg voća i povrća, nije na odmet postati i nešto poput ovoga. Za svako godišnje doba :) Kako zamrznuti povrće Blitva, špinat, kelj - uzeti samo cijele, neoštećene listove - blanširati 2-3min - isprati hladnom vodom, ocijediti - narezati, staviti u vrećice i zamrznuti Tikvice i tikve- oguliti - narezati na kockice ili naribati, smrznuti sirove - narezati na ploške, panirati, zamrznuti Korabica - narezati ili naribati, blanširati 2 min, smrznuti - male ostaviti cijele, blanširati i zamrznuti (za punjenje) Cikla - skuhati, oguliti, narezati, zamrznuti Mrkva, peršin, celer, poriluk - oprati, narezati, zamrznuti Grah,grašak - izvaditi iz mahune, zamrznuti Mahune - oprati, narezati, blanširati 3min, ohladiti hladnom vodom, zamrznuti. Kukuruz - birati kukuruz u mliječnoj zriobi, očistiti, blanširati, zamrznuti. Brokula, karfiol, kelj pupčar - oprati, karfiol i brokulu odvojiti na cvijetiće - blanširati 3min, ohladiti hladnom vodom - osušiti, zamrznuti Kukuruz šećerac ili u mlječac (u mliječnoj zriobi) - blanširati kroz par minuta, zamrznuti. Kako zamrznuti voće Jabuke, kruške - oprati, oguliti, narezati na ploške/polovine/četvrtine (izvaditi sjemenke) - zamrznuti Jagode, ribizli i drugo bobičasto voće - oprati, osušiti, smrznuti (poslagati na pleh od pečnice na papir za pečenje) - nakon smrzavanja spremiti u vrećice - ILI uvaljati u šečer i zamrznuti - Breskve, marelice, šljive, trešnje (koštuničavo voće) - oprati, osušiti, prepoloviti,izvaditi koštice, zamrznuti. Princip smrzavanja je da se odjednom ne smrzava velika količina hrane. Smrzavanje treba biti što brže. Nakon smrzavanja, temperatura koja se treba održavati je najmanje -15 stupnjeva, najbolje -18. Rok trajanja je 6-12mj. Ako se koristi za prehranu djece, najbolje se držati roka od 6mj.

Nema komentara:

Objavi komentar