Kažu da smo "ono" što jedemo. Čovjek za života može pojesti svašta... Kada govorim "o hrani", uglavnom govorim o onome što serviram... Jer... puno smo više "ono" što nudimo, od "onoga" što primamo. Osim toga... o hrani se ionako ne govori ;)
petak, 14. ožujka 2014.
Just facts - Kako zamrznuti hranu
Iako smo prezimile zimu s dohranom i uskoro će biti svježeg voća i povrća, nije na odmet postati i nešto poput ovoga. Za svako godišnje doba :)
Kako zamrznuti povrće
Blitva, špinat, kelj
- uzeti samo cijele, neoštećene listove
- blanširati 2-3min
- isprati hladnom vodom, ocijediti
- narezati, staviti u vrećice i zamrznuti
Tikvice i tikve- oguliti
- narezati na kockice ili naribati, smrznuti sirove
- narezati na ploške, panirati, zamrznuti
Korabica
- narezati ili naribati, blanširati 2 min, smrznuti
- male ostaviti cijele, blanširati i zamrznuti (za punjenje)
Cikla
- skuhati, oguliti, narezati, zamrznuti
Mrkva, peršin, celer, poriluk
- oprati, narezati, zamrznuti
Grah,grašak
- izvaditi iz mahune, zamrznuti
Mahune
- oprati, narezati, blanširati 3min, ohladiti hladnom vodom, zamrznuti.
Kukuruz
- birati kukuruz u mliječnoj zriobi, očistiti, blanširati, zamrznuti.
Brokula, karfiol, kelj pupčar
- oprati, karfiol i brokulu odvojiti na cvijetiće
- blanširati 3min, ohladiti hladnom vodom
- osušiti, zamrznuti
Kukuruz šećerac ili u mlječac (u mliječnoj zriobi)
- blanširati kroz par minuta, zamrznuti.
Kako zamrznuti voće
Jabuke, kruške
- oprati, oguliti, narezati na ploške/polovine/četvrtine (izvaditi sjemenke)
- zamrznuti
Jagode, ribizli i drugo bobičasto voće
- oprati, osušiti, smrznuti (poslagati na pleh od pečnice na papir za pečenje)
- nakon smrzavanja spremiti u vrećice
- ILI uvaljati u šečer i zamrznuti
-
Breskve, marelice, šljive, trešnje (koštuničavo voće)
- oprati, osušiti, prepoloviti,izvaditi koštice, zamrznuti.
Princip smrzavanja je da se odjednom ne smrzava velika količina hrane. Smrzavanje treba biti što brže. Nakon smrzavanja, temperatura koja se treba održavati je najmanje -15 stupnjeva, najbolje -18.
Rok trajanja je 6-12mj. Ako se koristi za prehranu djece, najbolje se držati roka od 6mj.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar