četvrtak, 27. veljače 2014.

Just facts - DOHRANA VAŠE BEBE POČINJE SA NJEZINIM NAVRŠENIM ŠESTIM MJESECOM ŽIVOTA


Preporuka pedijatara (s kojom se u potpunosti slažem) jest da se sa dohranom djeteta počinje u njegovoj dobi od šest mjeseci. Sve što je ranije je mučenje. Beba nije spremna za krutu hranu prije no što navrši pola godine svoga života (plus, minus tjedan dana ne igra veliku ulogu). Imajte u vidu i to da beba doista i prihvati hranu tek u svom sedmom mjesecu (idealan slučaj) a ponekad i u osmom mjesecu života. I oko toga se ne treba nervirati. Jednostavno, kad je beba spremna – beba jede. Počinje se sa dohranom u šestom mjesecu, upravo i računajući s tim da će oko tridesetak dana trebati bebi da pojede više od tri žličice mamine kašice. 
U ranijim vremenima mnoge su se mame priklanjale pedijatrijskom pravilu ( s kojim se ne slažem) da dohranu treba započeti sa voćem. Ne slažem se s tom teorijom zato jer bebe naviknute na voće (dokazano je) kako dohrana odmiče sve teže prihvaćaju povrće, dok u slučaju započinjanja dohrane sa povrćem, bebe uglavnom lako prelaze na voće.
Naše prvo dohranjivačko iskustvo temeljeno je na žitaricama. Točnije, na rižinim pahuljicama. Hippovim. Netko će reći, nula nutritivnih bodova. Slažem se! Ta je rižica čista nulica. No, tako to u samom startu i treba biti. Nisam za to da se bebi odmah u usta ugura neki konkretan okus, jer je velika vjerojatnost da će to bebu odbiti od žličice... Rižine pahuljice na mom izdojenom mlijeku bile su nam pravi hit prva četiri dana. Dohranu smo u prvih mjesec dana žlice nastavili sa prosom, jabukom, buterino tikvom, hokaido tikvom i  korabom.  (Uz navedeno, beba smije u svom šestom mjesecu života – prvom mjesecu dohrane, kušati još i ciklu, luk, komorač, batat, avocado i krušku. Sa ciklom OSOBITO treba pripaziti jer je cikla „skupljač“ otpadnih tvari iz zemlje u kojoj raste, pa ako niste sigurni da je prihranjivana organskim gnojivom, radije ju...zapravo SVAKAKO ju izbjegnite). U prvom mjesecu dohrane bebi smijete (dapače, poželjno je)  u kašice umiješati čisto, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Da, i u voćne kašice! Ukusno je!



Kada dohranjujete bebu, (ako su to početci, početaka vaših iskustava sa krutom hranom) onda nikada nemojte nuditi bebi žličicu ako je gladna. Odbit će papati krutu hranu u tom slučaju, jer je bebi hrana još uvijek u prvom redu mlijeko i ne percipira ostale namirnice kao hranu...  To ćete shvatiti kada beba uvijek nakon krute hrane bude tražila majčino mlijeko. Faza prihvaćanja krutog obroka (jednog po jednog) kod beba traje otprilike dva – tri mjeseca. Oboružajte se strpljenjem! Da je beba prihvatila obrok znat ćete kada više nakon kašice ne bude tražila majčino mlijeko. Mnoge majke u ovom periodu brinu da im se beba nije dovoljno nahranila kašicom. I nije! Doista, NIJE! I to je najbolje što se može dogoditi , sve dok beba oko 80 posto svoje energije s kojom raspolaže crpi iz majčinog mlijeka ( računa se da je to period do jedanaestog mjeseca bebina života). Naime, kruta hrana koju dajemo bebi, sve do otprilike njezine prve godine, ionako samo prolazi kroz probavni sustav i nije prisutna u tanjuriću zato da bi se vaše dijete najelo, već zato da se uspostavi pravilan, kontinuran rad probavnog sustava koji se mora prilagoditi na krute sastojke izvana. Dakle, prve mjesece dohrane shvatite ISKLJUČIVO kao vježbu, a pravo hranjenje počinje puno kasnije, kad majčino mlijeko postane samo zabava prije spavanja ili dodatna aktivnost u trenutcima maženja.     

Čitala sam...majke su se brinule da će njihove bebe nakon voćne kašice od jabuke biti gladne... I HOĆE!! To uopće nije sporno. Dok god traže mlijeko odmah, ili sat vremena, sat i pol do dva nakon obroka, obrok bebi ništa ne predstavlja, pa makar se najelo i pečene janjetine (koju naravno, nećete ponuditi barem do navršene druge godine života). Zato, ne brinite brigu i ne pretrpavajte vaše malene bebe velikom količinom voća i povrća, osobito izbjegavajte velike količine i svakodnevno konzumiranje žitarica jer...sa svim tim samo ćete „našopati“ bebu kojoj će se „razvući“ želudac pa će, vrlo vjerojatno patiti od pretilosti i u djetinjstvu i u kasnijim fazama života. A kad uzmemo u obzir koje sve bolesti i probleme pretilost kao takva donosi...onda se doista logičnim čini ovo što vam pišem o malim obrocima za vaše male bebe koje papaju svojim malim žličicama i pune svoje malene trbuščiće, sa sadržajem tako malenim, jedva primjetnim dok prolazi kroz bebin probavni trakt.

Kada beba prihvati svoj prvi obrok ( ma kako se on vama lagan činio) smjet ćete malo, ali MALO i povećati količinu, i pojačati obrok, ali tada ćete ( sa bebinih osam mjeseci) to i smjeti, odnosno beba će to tada od vas već i sama tražiti.

Napomena – posve je uredu ako beba drugi obrok prihvati i tek sa devet mjeseci. Posve je, također, uredu ako vaša beba traži vaše mlijeko u toj dobi nakon drugog obroka. Faza do trećeg obroka podrazumijeva se da bi mogla završiti sa napunjenih deset bebinih mjeseci, no često se događa, i to je najbolje što se dogoditi može (opet zbog količine popijenog majčinog mlijeka) da vaša beba treći obrok „zatraži“, odnosno na njega pristane tek sa napunjenih godinu dana.

Mnoge majke smatraju da je treći obrok večera. NE. Treći obrok NIJE večera. Treći je obrok MEĐUOBROK i uvodi sa bebinih napunjenih deset mjeseci. Večera je četvrti obrok i uvodi se u bebin gurmanski raspored tek nakon navršene godine dana i tada se ne preporuča ponuditi kasnije od 18 sati. (Vaše (ili ad ) mlijeko bebi uvijek, naravno, možete dati neposredno prije spavanja).



Vratimo se na početak dohrane i primjereni, šesti mjesec bebina života. Pravilo je pedijatrijsko ( s kojim se opet maximalno slažem) da u prvom mjesecu dohrane ne ponudimo bebi više od šest različitih namirnica, a s tim da svaku novu namirnicu (zbog mogućih alergijskih reakcija, jer svaka je , baš svaka namirnica i potencijalna opasnost za bebu) dajete minimalno tri dana za redom, samu ili sa namirnicom koju ste uveli u protekla tri dana.
Npr; započeli ste dohranu sa rižinim pahuljicama koje ste miješali sa svojim ili ad mlijekom. Tako ste rižine pahuljice davali bebi tri dana, četvrti dan poželjeli ste uvesti u bebin jelovnik drugu namirnicu, recimo hokaido tikvu. Sada hokaido tikvu ne morate uvoditi samu, već ju kroz iduća tri dana možete nastaviti davati uz rižine pahuljice koje ste već ranije dali bebi. 
Osobno vam nikako ne bih preporučila da šest dana za redom dajete bebi rižu u zrnu, jer je riža poznati „zatvarač“ probave.  Osim ako su u pitanju rižine pahuljice polirana bijela riža ili integralna riža. One će (pahuljice) čak pomoći "otvaranju" probave, ako se pravilno iskombiniraju). Tako da je u ovom iznimnom slučaju (koji je zato i naveden) mudrije dati bebi tri dana za redom tikvu samu nego sa rižom u zrnu.
Nemojte NIKADA miješati voće i povrće zajedno u obrocima. Niti sebi, niti bebi, dakako.
U mnogim ćete „pravilnicima“ uvođenja dohrane bebi od šest mjeseci pronaći među dozvoljenim povrčem mrkvu i krumpir. Ja bih pričekala s tim vrstama povrća ( i jesam) do osmog bebinog mjeseca. Osim ako u pitanju nije mlada, mlada, mlada, najmlađa  tanka, malena, mrkvica svijetlo žute ili narančaste boje... Krumpir ni u slučaju da je mlad. Obe su namirnice preteške za bebin želudac i mogu dovesti do probavnih problema. Osim toga, bebe u navedenoj dobi i same često puta neugodno reagiraju i na jednu i na drugu vrstu povrća reakcijom otežanog disanja i  „gušenja“ pa je to najbolje izbjeći. Pričekajte sa krumpirom i mrkvom. Nikud vam se ne žuri.

Uz navedene vrste voća i povrća prikladne za početak dohrane, tu je i nekoliko žitarica koje odmah u startu možete ponuditi bebi. Uz rižu (basmati rižu mnogi smatraju najboljom, ja se ne slažem - bolja je tamna integralna ili bijela polirana) vaša beba od šest mjeseci može probati i proso, palentu,  amaranth i  kvinoju. Moja je preporuka da krenete sa uvođenjem žitarica ovim redom: rižine pahuljice, riža, palenta, proso (amaranth i kvinoju ne preferiram, a i nema potrebe za toliko puno žitarica u organizmu jedne posve malene bebe ...U jednom od idućih postova pokušat ću vam objasniti i zašto je to tako).  Uglavnom...i sa ove prve četiri navedene žitarice (možete pronaći i pahuljice od prosa u bio trgovinama...) imat ćete što kuhati za start bebine dohrane. Molim vas, pazite da sve žitarice koje  kuhate bebi budu iz kontroliranog uzgoja i bez glutena.
Voće nemojte kombinirati za bebu (a ni za vas same) sa žitaricama.  Voće bebi ponudite kao samostalan brok. A tako ga i vi jedite. Najmanje dva sata nakon što ste jeli povrće ili tri sata nakon što ste konzumirali meso. (Bit će govora o tome u kasnijim postovima).




Vrlo važno je pobrinuti se za dovoljan unos VODE (namjerno ne pišem tekućine) u bebin organizam odmah kad ste startali sa uvođenjem dohrane putem krute hrane.  Naviknite bebu na VODU tako što će vam bočica uvijek biti pri ruci i na oku, pa kad ju ugledate, ponudite bebi da pije. Od početka dohrane dovoljno će biti 50 ml kroz dan u prvom tjednu dohrane, u drugom povećajte na 70... Do kraja prvog mjeseca dohrane beba bi trebala popiti oko 150 ml dnevno, to je optimalna količina VODE za bebu na početku dohrane. Na taj način, osim što utažujete  bebinu žeđ, pomažete i radu probavnog sustava i sprječavate moguće začepljenje istog.

VODA je voda. Čaj i sok NISU voda. To su napitci koji ne mogu organizmu pružiti ono što može čista, zdrava voda. Samo je voda – voda. Sve ostalo su tekućine. Vaša beba ne treba tekućinu, već VODU! Isključivo vodu do druge godine života. Čajeve i sokove Z A B O R A V I T E želite li dohrani i prehrani vaše bebe pristupati ispravno, za njezino najveće dobro i vaš maksimalno moguć mir kad je ta tema u pitanju. Nema čaja. Nema soka. V O D A !!!!

Vodu bebi ponudite desetak minuta nakon obroka. Kad ste vi u pitanju, odgodite pijenje tekućine, napitaka..pa i VODE najmanje pola sata nakon što ste objedovali. Pijenje vode, (ili napitaka) i ispiranje usta nakon objedovanja, te uzimanje tekućine tijekom objedovanja mogu dovesti do anemije i u djece i u odraslih. Imajte to na umu!

Jednako je i sa solju, šećerom i ostalim začinima. Bebi začini ne trebaju. Možete ih uvesti u drugoj godini života. Začini na koje smo navikli u najvećoj mjeri samo su „zagadili“ okusne pupoljke i više i ne razlikujemo okus hrane koju jedemo onoliko koliko bismo mogli da ju jedemo ne začinjenu,ili minimalno začinjenu. Do druge godine, (jer bebi je sve fino, ona nema zagađene okusne pupoljke) ne trebate ništa „popravljati“ začinima. I NE SMIJETE, jer se bebini , još nedovoljno razvijeni, bubreščići i ne mogu nositi sa tom vrstom opterećenja, a to čak i nije jedini razlog za NE!    
Uh! Etoga. Osnove osnova i početak početaka dohrane bebe je ovdje. Sutra slijede primjeri jelovnika za vaše malene od šest mjeseci.

Uživajte u roditeljstvu!

2 komentara:

  1. ne znam samo kako nas naši roditelji odhraniše žive i zdrave bez ovih silnih pravila, danas pravite mrlje od djece...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerojatno nas sa gomilom zelucanih problema..

      Izbriši