srijeda, 23. travnja 2014.

Kad beba ima godinu dana....BJELANJAK

Sa godinu, pretpostavlja se da vaša beba smije i može jesti sve sa tablice koju vam je ponudila pedijatrica..ili ste do nje došli na neki drugi način. Uvedite POLAGANO namirnice koje niste još do sada uveli ( jednakim tempom kao da je vašoj bebi šest mjeseci , a ne duplo više) i nastavite vašu gurmansku avanturu...

AKO NISTE ( a nadam se da niste) vrijeme je da polagano uvedete bjeljanjak u prehranu vaše malene mrvice. To trebate učiniti jednako oprezno kao što ste bili oprezni kada ste uvodili bjelanjak.

Bebu ne vodite na cijepljenje dok niste uveli u prehranu cijelo jaje ( bez reakcija).

Dajte si vremena i uvedite bjelanjak tako što ćete prvo dati 1/6 jajeta i povećavati ( za istu mjeru) količinu ( kroz dva puta  tjedno) dok ne ponudite svom djetetu cijeli bjelanjak.

Prije nego uvedete bjeljanjak u prehranu, namažite vaše maleno bjelanjkom po vratu, čelu, nadlaktici ( ili nekom drugom mjestu koje nije prekriveno robicom i sa kojeg neće moći obrisati namaz.

Razmutite mikserom ili pjenjačom bjelanjak i namažite na spomenute dijelove bebine kože te pričekajte neko vrijeme. Tek ako se ne pojavi reakcija, startajte sa uvođenjem kuhanog bjelanjka u prehranu.

Bjelanjak možete kombinirati sa svime što inaće papa vaše maleno, osim sa mlijekom i mliječnim proizvodima. pretpostavljam da ga nećete dati ni sa voćem pa... zadržite se na povrtnim kašicama u koje ćete na sitno nasjeckati komadić bjelanjka kojeg ste odredili za taj obrok.

Reakcije na bjelanjak puno su češće kod malene djece, nego na reakcije na žutanjak. Beba koje je reagirala na žutanjak, reagirat će i na bjelanjak.

U slučaju bilo kakve reakcije, posavjetujte se sa svojom (bebinom)  pedijatricom.

Pedijatri smatraju  bjelanjak uvedenim u prehranu i ako se isti ne kuša izravno. Odnosno, ako ste djetetu prije cijepljenja ponudili kašicu ( obrok) u kojem ima tjestenine sa jajima, lazanja, ili ako je djete probalo biskvit sa jajima ili palačinke ili bilo koju drugu vrstu tjestenine i sl. u kojoj ( ili u čemu) je sadržano CIJELO jaje i ako ste takav obrok svom djetetu ponudili više puta  a da ste sigurni da je CIJELO JAJE ( dakle sa bjelanjkom) bilo uključeno, napomenite to pedijatru/ici.


Ljubite svoje maleno :)
Sretno vam roditeljstvo i zdrave bebe želim !!

Nema komentara:

Objavi komentar