srijeda, 26. ožujka 2014.

JUST FACTS - do(hrana) i neke druge stvari... za bebu od navršene godine dana

Govore pedijatri da vaša beba od navršene godine dana smije sve jesti. Meni se ta "odjednom sve" situacija nikako ne sviđa. Osobito ako smo do prije tjedan dana još polagano i oprezno uvodili neku od novih namirnica. Podsjećam; oprezno uvođenje namirnica u bebinu dohranu znači - kušanje nove namirnice od manjih količina ka većima u roku od 3 - 4 -5  dana. Uvijek dopuštamo bebi da kuša PO JEDNU novu namirnicu u starim kombinacijama na koje je već njezin probavni sustav navikao. Ne vidim da se nešto značajno mijenja sa bebinim prvim rođendanom kad su namirnice koje još nije kušala. Razlika od početka dohrane pa do sada jedino je u tome što mame sada imaju daleko veći izbor namirnica svih profila na repertoaru za pripremu svojim malenima. Sve drugo ostaje isto. Sve što vaša beba nije još do sada kušala, a namjeravate joj dati, neka također bude oprezno uvedeno u njezinu dohranu. Neke mame odlučuju se u ovom razdoblju po prvi puta svom malom zlatu ponuditi na trpezi i prženu hranu. To vam ne savjetujem. Vodim se za jednim davno pročitanim pravilom koje govori da do druge godine nema pržene hrane na bebinom jelovniku. Također, to vrijedi i za začine. Nemojte posustajati kod toga da ponudite bebi posoljenu ili zaslađenu hranu. Za tim doista nema potrebe. Razmislite - bebini okusni pupoljci su u idealnom stanju i mogućnosti kušati i osjetiti hranu kakva ona doista jest. Njoj je, upravo zbog toga jer hranu nismo ničim začinjali do sada, sve ukusnije jedno 8273383939020 puta ( broj je nasumično udaren po tipkovnici) i nema joj smisla to kvariti. Neka dijete jede hranu u njezinom izvornom obliku, kao do sada. I voće i povrće i meso i žitarice već imaju u sebi sve što je bebi potrebno da bi uživalo u okusima hrane. Ako nastavite tako hraniti vašu bebu, ona će nastaviti uživati u hrani. Zamislite da vama netko sada ponudi mogućnost da doista osjetite hranu... No vi to ( kao ni ja) više ne možete jer ste ( kao i ja) navikli i na sol i na papar i na papriku i na šećer i na ocat itd....

U prženoj hrani nema ničeg nutritivno dobrog i poželjnog za vašu bebu. Ni za vas, kad smo već kod toga.

Također, MOLIM VAS, nemojte svom djetetu sada gurati u usta čokolade, kekse, smokije, bombone, sladolede i ostale "napasti" iz kuhinjskog ormarića, samo zato jer joj navodno neće ništa biti.
Najčešće su roditelji ti koji ( sorrkač) inzistiraju na ponudi ovakvih stvari svojoj djeci...a onda im kasnije te iste stvari zabranjuju... i dijete dovode u zbunjujući položaj. Nemojte davati svojoj djeci slatkiše i grickalice. No, nemojte im niti govoriti gluposti o tim stvarima ( tipa da to nije fino, da je pokvareno i sl...) jer dijete će kad - tad doći u situaciju kušati to isto pa ćete se opet naći u nezgodnoj odgojnoj situaciji. U pravilu, nikada - baš nikada nemojte djetetu lagati. Smijete prilagoditi odgovor na neko škakljivo pitanje, ali lagati ne smijete!


Napravite samo malen odmak od konzumacije "slatkih napasti" tako što ćete kušanje istih ograničiti recimo samo za vrijeme posjeta baki, ili teti, ili ujni..i sl. Neka one budu te koje će po nečemu biti posebne kada ih vaše dijete posjeti. Neka baka bude ta koja će za svoje maleno unuče iz džepa izvaditi "životinjsko carstvo". Naravno, to vrijedi ako baka nije sa djetetom svaki dan. Na taj način će dijete rado boraviti sa bakom. Također, neka slatkiši budu rezervirani za dječje rođendane i sl... Kod kuće toga jednostavno neka ne bude. Rižini kolutići i poneki keks za bebe neka bude sve od slatkiša što ćete ponuditi maloj mrvici na dnevnoj bazi. To je moj dobronamjeran savjet.
Lizalice i kaugume nemojte uopće davati djeci, barem dok ne navrše četiri godine, a i tada budnim ih okom pazite dok "žvaču".


Nemojte podmićivati vaše dijete slatkišima koje će dobiti AKO pojede ručak. To se jednostavno ne radi. Na taj način dijete stječe krivi odnos prema hrani i doživljava ju samo kao nužno sredstvo ( koje nikada nije ukusno) da bi se došlo do slatkog cilja.


Ako dojite vaše maleno, dojite i dalje, sve pohvale! Dojite kad god to beba želi! Bravo! Ako ne dojite, potrudite si djetetu osigurati dovoljnu količinu mlijeka kroz dan za ovu dob.


Što onda i kako kuhati bebi sa navršenom godinom dana?
Sada se računa da vaša beba smije jesti povrće iz samoposlužnih zamrzivača, obrišite znoj sa čela - više ne ovisite toliko o sezoni i onome što ste uspjeli sami zalediti :) Uvedite sve sa tablica koje imate, a što još niste uveli, a svaku novu namirnicu i dalje strpljivo testirajte.


To znači da i nadalje morate posebno kuhati dva puta dnevno za svoje najdraže. Za koga? Za svoje najdraže! I zato to ne bi trebao biti nikakav problem :) Razumijemo se...


To znači i da još uvijek ne možete odsjedati u hotelima za vrijeme ljetovanja i zimovanja već morate odsjedati u privatnim apartmanima u kojima možete kuhati. Ah, ima i to svojih radosti i prednosti...


Uvijek se sjetite ponuditi vašem djetetu vodu. Zaboravite sokove!! Niti jedan sok ne može organizmu vašeg djeteta učiniti dobro, koliko to može voda. Ili, budimo malo brutalniji, sokovi će naštetiti organizmu vaše bebe prije no što će ga hidrirati i učiniti za njega nešto korisno.
Znam da vam je teško držati se ovoga, ali ...ustrajte, shvaćajući da za vaše maleno činite najbolje što možete. Sokići neka isto ( ako baš moraju, a ne moraju) budu baka priča. Ali ona baka kod koje se rijetko ide u goste :))


Neka vaša beba objeduje uvijek kada objedujete i vi. Pokušajte pripaziti da to uvijek bude u isto vrijeme. I neka se obroci jedu za stolom. NEMOJTE trčkarati uokolo za vašim zlatom nudeći mu žličicu izvodeći triatlon po stanu, ili kući, zato jer je vaša beba razigrana i ne "stigne" se najesti. Pokušajte uspostaviti "hladan" odnos prema prehrani ( sada više nije do-hrana već pre-hrana) vaše bebe. To znači, ako beba nije dovoljno ( po vašem mišljenju) jela u vrijeme doručka, nastojte ostati "hladni" prema toj činjenici i ne nudite joj hranu svakih desetak minuta, već pričekajte zajedno sa djetetom vrijeme ručka, do kada će i ono ogladnjeti. Isto pravilo vrijedi za bilo koji obrok :)


Ne natrpavajte tanjure i zdjelice svog djeteta hranom. Radije stavite manje količine na tanjur. Dijete će biti ponosno što je sve pojelo i nerijetko slavodobitno zatražiti još. Ima li veće radosti za mamu nego kad joj dijete hoće JOŠ jesti?  


Ne brinite se što vaše maleno i dalje možda ne jede "kako treba" - samostalno i bez nereda. Mogli biste se i načekati do tog perioda. do tada, strpljivo perite podove, stol, hranilicu i sve ostalo čega se dotakne obrok vaše male najveće ljubavi. Bez prijekora prema djetetu. Prijekorom ( ni u kojoj situaciji) u ovoj bebinoj dobi nećete ništa napraviti pametno. Dijete ne razumije. Lijepo mu objasnite, dugim, proširenim, zanimljivim rečenicama situaciju u kojoj ste se zatekli. Iziskuje i vremena i truda i strpljenja...ali vaša beba već ima godinu dana!! To bi trebalo značiti da sve te kvalitete već htjeli - ne htjeli - posjedujete, samo ih sada trebate još malo više ulaštiti :)


Stolica vaše bebe do sada se je već stabilizirala i beba ima svoj ritam. Možda on nije onakav kakav biste vi željeli ( razumijem vas), ali prihvatite da je to njezin ritam i budite zahvalni što postoji. Povremeno se dakako možete poslužiti nekim od trikova za poticanje stolice, no ako se i dalje budete hranili kako treba u kombinacijama koje potiću rad crijeva, vi , odnosno vaša beba, ne bi trebala imati značajnijih problema. Pisala sam jednom ovdje i o vanjskim utjecajima na bebin probavni sustav pa provjerite...koliko su napeti odnosi u bebinoj okolini i je li beba zadovoljna u svakom trenutku u kojem se zadovoljstvo mora podrazumijevati. osigurajte bebi vrijeme za hranjenje, vrijeme za igru, vrijeme za šetnju, vrijeme za odmor i vrijeme za spavanje.




Dobro je, doista je dobro pustiti tu i tamo dijete da samostalno istražuje igračke i svijet oko sebe, no nemojte baš dopustiti da to bude sve od vaše igre. Aktivno se uključite u bebinu igru i ...NEMOJTE ZABORAVITI - u igri je šef beba a ne vi. Beba se želi igrati s vama i ona određuje tempo i pravila igre. Nemojte joj nametati svoja pravila ili pokazivati kako se slažu tornjići od kockica i sl. Dopustite bebi da sama složi svoj tornjić i pohvalite ju i plješćite joj kada ga napravi, ma koliko "to" bilo daleko od tornjića. Ne požurujte bebu u igri zato jer biste VI htjeli da ona to učini brže, mudrije, spretnije ili bolje. Beba će biti daleko sretnija i zadovoljnija sa svojim greškama nego sa vašim uspjesima. Imajte to na umu. Spustite se na razinu vaše bebe dok se igrate ( no ipak ju pripazite okom odrasloga) i emocionalno , ali i fizički. Nikada, ali NIKADA se nemojte obraćati vašem djetetu s visoka, nego se spustite tako da vaša glava bude u razini glave vašeg djeteta i onda mu recite što želite. I... ne vičite na vaše dijete. Nikada. Ni kada ste najrastreseniji. Odredite kaznu za bebu ( iako smatram da još za ovu dob nisu primjerene kazne) onakvu kakvu ćete vi moći, kao roditelj podnijeti, a ne kakvu mislite da treba dati bebi. Neka kazne budu simbolične i kratkotrajne ( kada za njih dođe vrijeme). Sjedenje na određenom mjestu dvije minute...OGROMNA je kazna za maleno dijete... Nakon što dijete "odradi" kaznu, obavezno se izgrlite, izljubite, izmirite i poigrajte s njim. Ne biste vjerovali, sve to utječe, osim na bebine emocije, i na njezine organe ( dakle zdravlje) pa tako i na probavni sustav. Ipak, sasvim je normalno, poželjno i prirodno da vaša beba sada ima kompaktnu, čvrstu kakicu, pa nemojte patiti za onim "glatkim" kremama :) koje je možda imalo do uvođenja drugog ili trećeg obroka.
I za kraj...neka vam NIKADA ne bude teško proboraviti sa djetetom na svježem zraku u samostalnoj igri, igri s vama ili sa vršnjacima. Također, ako se dogodi, a događat će se i događa se na dnevnoj bazi , da vaše maleno plače - neka se isplače! nemojte spriječavati plač , a osobito nemojte govoriti NEMOJ PLAKATI...to nije dobro činiti jer na taj način dijete biva zbunjeno i uči zatomljivati svoje emocije ( pa i prigode koje su ga do te emocije dovele) za sebe i u sebi. Na taj način vaše će maleno iskreno u sebi i duboko patiti...možda i cijeli dan...ili ponekad duže. Spriječite djetetovu patnju i potiskivanje emocija na način da ćete POTICATI dijete da plače. Neka se isplače! Hrabrite svoje maleno u plaču! Tapšajte ga, grlite i mazite i potičite ga da se isplače do kraja i koliko god želi. Nakon plača porazgovarajte  o uzroku istoga. Nemojte ispitivati dijete za vrijeme plakanja. Pitat ćete ga kad se smiri. Tada ćete zajedničkim snagama sve staviti na "svoje mjesto" i nastaviti bezbrižno uživati u danu. Tako će dijete steći naviku jasnog iskazivanja emocija i uvijek će rado htjeti podijeliti s vama svoja unutarnja stanja. Bit ćete zahvalni sami sebi na ovoj praksi,  kada stupi u pubertet :)))))))))))
Najgore što možete učinit kada vaše maleno plače jest reći mu - NEMOJ PLAKATI.


SAVJET + -  I mooooolim vas... ( bila sam u parku neki dan sa svojim sinom i doživjela vrlo neobičnu situaciju u kojoj mama jedne djevojčice koja je odlazila na spavanje kući, nagovarala svoju malenu, da se poljupcem pozdravi sa drugim djevojčicama s kojima se je igrala....) To je baš...baš nezgodno. Ostavljam vam da sami provjerite zašto...a najmanje su dva razloga zbog kojih meni tako nešto nikada ne bi palo na pamet.


Također, ponavljam - nemojte nametati pravila igre vašem zlatu. ( U jednom drugom navratu na igralište... jedna je baka učila svoga unuka kako se ljulja...nakon što mu je treći put nervozno ponovila da ISPRUŽI NOGE ( što ovaj nije učinio) izvikala se na dijete, citirat ću : NAPLJUSKAT ĆU TE OVDJE PRED SVIMA, ISPRUŽI NOGE, UOPČE ME NE SLUŠAŠ, DAJ SE SKONCENTRIRAJ!!!! Grozno mi je to bilo čuti...došlo mi je da stanem i ispljuskam tu baku...ali...khmda...kao Juda sam samo nijemo prošla :(


PROVJERITE , žele li vaše bake doista čuvati svoju unučad... ja stječem dojam da im je to uglavnom tlaka koju "odrađuju" :((  Šteta!




Uživajte u roditeljstvu! Sada! Ne sutra...  


Nema komentara:

Objavi komentar