nedjelja, 27. travnja 2014.

Kad kašica prerasta u komadiće :) ?

Već sam nešto spominjala ranije ovu temu...ali evo, da utvrdimo gradivo :)
Uhh...još jedna muka za mnoge mame...sa iskustvom ili bez...svaka je beba za sebe.
Spominjala sam već uvođenje komadića hrane u bebinu dohranu, no evo prilike , jer već nam je godina dana, da se ozbiljnije pozabavim tom temom i možda nekome ipak otkrijem toplu vodu jer...najtoplija je ona iz osobnog iskustva, no o tom - po tom :))

Prvi mjesec dohrane - navršenih šest bebinih mjeseci, malenima se priprema isključivo miksana, blendana ili na drugi način ( kroz sito ili vilicom) skašena kašica.
Već od sedmog mjeseca mame mogu u blendanu bebinu kašicu ubaciti oko 10 do 20 posto komadića.
U osmom mjesecu bebina života možete početi u kašicu ubacivati oko 30 do 40 posto hrane u komadićima.
U devetom mjesecu uputno je da kašica sadrži 50 - 60 posto komadića
U desetom mjesecu ponudite bebi kašicu sa 70 posto komadića voća, povrća ili mesa
U jedanaestom mjesecu bebina života  već potpun obrok može biti u komadićima ( ponudite ga ili isključivo kao finger food ili uobičajeno)
Sa godinu dana beba može jesti sve u komadićima i to malo većima od početnih, ili onih kojeje jela sa deset mjeseci.
Neka ne bude svaki obrok u komadićima. Dovoljno je da u komadićima bebi ponudite samo ručak i  međuobroke. Doručak i večera neka budu cijelo vrijeme posve kašasti. Dapače!

Savjet plus +  Ako vaša beba uporno odbija jesti komadiće u kašici, pokušajte ju zavarati. Dio kašice koju ste izmiksali odvojite od namirnica koje ste odlučili dati bebi u komadićima i krenite u blagu i zanimljivu igru odvikavanja od kašaste hrane na način da ćete dvije žličice bebi ponuditi kao kašicu, a  treću  napunjenu komadićima, pa opet dvije kašaste žličice, jedna sa komadićima, pa jedna kašasta jedna sa komadićima...ili kako vam god padne na um...

Savjet plus, plus + + Ako vaša beba gura prstiće u usta nakon što osjeti komadić hrane pod jezikom...ne spriječavajte ju u tome. Beba to ne radi zato jer joj se komadić ne sviđa, već najčešće zato da sama stavi taj komadić u usta nakon što ga promotri iz svoje ruke. Promatrajte vašu bebu. Tako je, zar ne?  Pa ipak... takav oblih hranjenja i nije nešto simpatičan majkama. Barem ne nad uže staze. Da biste to izbjegli, preduhitrite bebinu znatiželju na neviđeno i sami joj , uz kašicu i komadiće, ponudite namirnice na pladnju kao finger food, to će ju osobito radovati, sama će stavljati komadiće u usta i neće imati potrebu istraživati i vaditi one koje joj vi ponudite na žličici.


Vaša beba nikako ne želi jesti komadiće?

1. RAZLOG
Vrlo vjerojatno nije stvar u komadićima već u vrsti povrća, voća ili žitarice koju ste ponuditi bebi. U startu nikako nemojte bebi nuditi krumpir, mrkvu ili cvjetaću u komadićima. To su vrste na koje bebe najčešće negativno reagiraju. Moguće je da vaša beba neće baš voljeti ni proso u zrnu, pa navikavanje na komadiće može biti nešto teže i u tom slučaju. Bebu na komadiće navikavajte izborom namirnica za koje beba pokazuje veći gurmanski interes. Navedeno povrće ne mora biti jedino koje vaše maleno možda neće prihvatiti. Možda vaša beba ima averziju prema nekoj drugoj namirnici. Pratite vašu bebu, promatrajte reakcije i sukladno tome prilagođavajte namirnice.

2. RAZLOG
Ste, oprostite, ali tako je, vi , drage moje majke ( ne brinite, u vašoj sam skupini). Naime, beba najčešće i najbolje prihvati komadiće onda kada i mama prihvati komadiće. Kad mama prihvati da njezina beba može jesti komadiće bez da će joj zastati u grlu ili (što je smiješno) negdje u probavnom traktu. Kad mama prihvati činjenicu da bi njezina beba, zapravo, i uživala u komadičastoj hrani, beba će koamdiće papati bez problema.
Kako doskočiti ovom problemu?
Mame i tate - odite sa bebama na izlet na par dana nekamo...kod bake, strine, tete, ujne, susjede, dobre prijateljice... koja nema blender, štapni mikser, sito i sl. Bit ćete prisiljene bebi ponuditi kašicu tek zdrobljenu vilicom ( ako baš budete uporne) ili nasjeckane komadiće ( iskoristite priliku !). I kad se pomirite sa činjenicom da nemate uvjete za miksanje hrane, vaša će beba - MA GLE, STVARNO - papati komadiće bez problema :)))) Također, prilično je jednostavno da se, i u svom domu, lišite na tjedan dana svih aparata koji bi mogli usitniti hranu. Ne pitajte me puno kako znam da ova sigurno metoda pali :)))))))))))))))))))))))))))))))) Imam ja još takvih savjeta :D


o

Nema komentara:

Objavi komentar