srijeda, 5. ožujka 2014.

EXAMPLE - jelovnici za bebu od navršenih sedam mjeseci

Uz voće i povrće spomenuto u prethodnom postu, vaša beba je sada spremna kušati još neke namirnice. To znači da joj u kašice (ili kao finger food) možete ponuditi i breskve, marelice, šljive, višnje i trešnje. Možete slobodno dohranjivati vašu bebu i dalje kašisama koje sadržavaju SAMO voće ili SAMO povrće. Ukoliko to ipak nije vaša odluka jer se bojite gladi vaše bebe (što nije opravdano jer sasvim pristojnu kašicu možete napraviti i bez žitarica) vi ubacite u kašicu poneku žitaricu, samo pripazite, jer nije još vrijeme za gluten. Žitarice koje se preporučuju u ovom mjesecu su; proso, riža (sada možete rižine pahuljice ostaviti po strani i kuhati bebi pravu rižu), mnoge će se mame odlučiti za basmati rižu i to je najbolji mogući izbor. I dalje dolijte jednu malu žličicu maslinovog ekstra djevičanskog ulja u svaki obrok. I dalje se ne opterećujte ako vaša beba želi i sikiti nakon svakog obroka/. I dalje bebi dvadesetak minuta prije krutog obroka ponudite siku, da lakše prihvati žličicu (odnosno da ne bude nervozna u hranilici).

Čitala sam da neke mame hrane svoje bebe u poluležećem ili ležećem položaju. To nije dobro. To je čak i opasno. Bez obzira što beba još uvijek nije izgubila reflex povrata hrane, nemojte to raditi. Ako vaša beba ne može samostalno sjediti u hranilici, jednostavno, odgodite hranjenje. Postoji jedno divno pravilo, a koje prati bebin razvoj , a to je da beba i nije spremna za dohranu krutom hranom dok ne može samostalno sjediti. Dakle, ako vaša beba ne sjedi samostalno - nije spremna za papanje. Pričekajte još tjedan dana. Nikuda vam se ne žuri, a bebe se razvijaju u ovom razdoblju munjevitom brzinom. Što nije mogla danas, sutra već sa lakoćom svlada.

Vaša beba još je uvijek samo na jednom obroku. I neka tako ostane do kraja njezinog sedmog mjeseca.
Pretpostavljam da ste se, osim namirnicama, opskrbili i potrebnim rekvizitima; slinčekima, zdjelicama i žličicama.

Moja beba npr. nikako nije htjela prihvatiti slinček oko vrata za vrijeme jela. Doskočili smo problemu tako da bismo joj slinček zavezali tijekom igre..nakon par sati provedenih sa slinčekom kojeg je vukao, čupao, negodovao i grizao u početku, kad je došlo vrijeme hranjenju, slinčeka nije ni primjetio...

Dajte bebi njezinu žlicu koju će prinostiti ustima dok ju hranite žlicom koju vi imate u ruci. Žličica koju ćete dati bebi neka ima što kraću dršku kako si beba ne bi ozlijedila okeco ili gurnula preduboko dršku žlice u grlo.

Nesigurnim mamama u početku dohrane, odlično će poslužiti termoosjetljiva žličica. Ako je hrana prevruća, žličica mijenja boju. Bebe vole MLAKU hranu.



Žličice neka budu u veselim bojama. Bolje je da se beba u hranilici igra žličicom, pa tako uči o papanju, nego da joj dajete razne igračke.




Hranite vašu bebu s osmjehom i pričom. Moj maleni naučio je reči "mmmmm...nam" dok papa...

Ne nervirajte se ako se vaša beba uprlja kašicom. (Ponekad, kada pojede sve iz zdjelice, dajte bebi i zdjelicu da okusi sama sadržaj iznutra koji je ostao na stjenkama zdjelice. bit će veselo vidjeti kako beba uživa u okusu hrane koje se sama " domogne". Okupat ćete i hranilicu i bebu i pod, bez brige :)

Ovo je vrijeme kada uz finger food trebate u kašicu umješati i oko deset posto namirnica koje niste izblendali, već ste ih nasjeckali na komadiće. Na taj način bebu ćete polagano naučiti da se hrana može, i treba i žvakati.
SAVJET plus - nemojte još u komadićima davati krumpir ili mrkvu  jer na te namirnice beba može imati refleks nalik "gušenju" ili "povraćanju". NIJE do komadića, nego do vrste povrća.

Vodu dajte bebi najmanje desetak minuta NAKON obroka. Optimum neka bude pola sata, ako ste sigurni da je beba popila dovoljno vode prije obroka. No, imajte na umu da će baba možda pojesti manju količinu hrane nakon što je napunila želudčić vodom. To je dobra praksa za nas koji želimo skinuti koji kilogram "s vage".

Slijede neki od primjera za bebin jelovnik od 7 mjeseci. Naravno, svaku novu namirnicu koju uvodite u prehranu bebe, uvodite ju najmanje tri dana. To znači da tri dana za redom beba treba kušati tu namirnicu u kašici. Već nakon druge namirnice koju ste uveli u dohranu vaše bebe, niti jednu namirnicu ne morate uvoditi samostalno, već sa onim namirnicama koje ste uveli iskombinirajte bebi obrok.

Npr. ako ste već uveli, tikvu, palentu, jabuku i avokado, a u jednom od dana ovoga mjeseca želite uvesti u bebinjelovnik i krušku onda tri dana ponudite bebi krušku na taj način da ćete prvi dan dati krupku sa avokadom i palentom, drugi dan krušku možete dati sa jabukom i palentom, a treći dan krušku možete ponuditi sa avokadom i jabukom. Po tom principu uvode se sve namirnice u bebinu dohranu dok beba ne navrši godinu i pol dana.  Ovisno o tome što ste uveli u dohranu vaše bebe, možete se poslužiti i nekim niže navedenim prijedlozima menia za vaše maleno od sedam mjeseci.

1. suha šljiva i suha marelica + maslinovo ulje i kuhana palenta
2. koraba i tikva + maslinovo ulje + proso
3. trešnje sa palentom i maslinovim uljem
4. višnje sa cimetom, palentom i maslinovim uljem
5. svježa jabuka sa kuhanom suhom šljivom i marelicom
6. svježa jabuka sa kuhanom ciklom i palentom + maslinovo ulje
7. proso sa suhim marelicama i breskvama
8. tikva + riža + korabica + maslinovo ulje
9. tikva + korabica + komorač + luk
10. luk + batat + maslinovo ulje
11. svježa kruška i palenta + maslinovo ulje
12. avokado + riža + maslinovo ulje
13. suha šljiva + suha marelica + jabuka + avokado + maslinovo ulje
14. batat + riža + koraba + maslinovo ulje
15. tikva + proso + komorač + maslinovo ulje
16. svježe šljive + palenta + maslinovo ulje
17 svježe breskve +  svježa marelica + avokado + maslinovo ulje
18. marelica + palenta + maslinovo ulje
19. luk + korabica + batat + proso
20. bundeva + luk + korabica + riža + malsinovo ulje
21. bundeva + riža + maslinovo ulje
22. bundeva + luk + maslinovo ulje
23. korabica + luk + cikla + palenta
24. cikla + palenta + maslinovo ulje (ako se sve stavi u blender dobijete divan puding)
25. cikla + koraba+ proso + maslinovo ulje
26. cikla + svježe višnje + svježa jabuka + maslinovo ulje
27. svježe trešnje + svježa jabuka + avokado + svježa marelica
28. svježa marelica + avokado + palenta
29. komorač + tikvica + riža + maslinovo ulje
30.svježa kruška + palenta + breskva + maslinovo ulje


Dobro je dati djetetu jedan dan voćnu, a drugi dan povrtnu kašicu.
Ne kombinirati voće i povrće (osim sa ciklom, jer će se željezo iz cikle najbolej i najbrže i najlakše apsorbirati uz c vitamin iz voća).
Ne kombinirati voće i žitarice (osim sa palentom i rijeeetko (kad stvarno ne znate što drugo) sa rižom i prosom...maximalno dva puta mjesečno).

Neka vaš raspored bebine dohrane u ovom mjesecu bude takav da jedan dan ponudite bebi rižu (sa povrćem, iznimno ponekad sa voćem), drugi dan samo voće, treći dan proso sa povrćem, četvrti dan samo voće, peti dan palentu sa povrćem, šesti dan samo voće i sedmi dan samo povrće.

Suhe šljive i marelice ostavite namakati u vodi preko noći, pa ih drugi dan bebi prokuhajte i propasirajte u kašicu. Dovoljno je da se namočeno voće kuha petnaestak minuta.

Palenta instant kuha se oko 2 minute. Ostale vrste oko desetak, petnaestak minuta.
Rižu kuhajte dvadesetak minuta (integralnu  kuhajte duže).
Proso kuhajte petnaestak minuta za grublju, odnosno tridesetak minuta za mekšu varijantu.
Rižu u zrnu i proso isperite prije kuhanja oko tri puta u mlakoj vodi pa tek onda stavite u vodu za kuhanje, kako bi se isprale štetne kiseline iz žitarica.
Rižine pahuljice, prosene pahuljice i palentu nije potrebno prethodno ispirati.

U ovom razdoblju života beba smije probati i amaranth i quinou... Ja osobno nisam za te namirnice, ali ako želite, probajte ih dati bebi, samo OPREZ jer beba na njih može biti alergična, osobito na amaranth. Alergija se očituje proljevom. S druge strane amaranth slovi kao dobra žitarica za bebe koje imaju problema sa tvrdom stolicom, pa ako je to vaša beba..nabavite amaranth, no ja ga ne bih nudila često. Za probleme s tvrdom stolicom nama se idealnom pokazala palenta sa suhim šljivama.

Kombinacija suhih marelica i suhih šljiva dobra je za bebinu krvnu sliku. U tu svrhu iznimno je dobra i kuhana cikla sa svježim voćem.

Vaša beba bi sada mogla popiti i do 1,5 dcl vode tijekom dana.

NAPOMENA + vaša beba u ovom mjesecu dohrane smije kušati i bananu, no budeite oprezni sa bananom. Kupujte ju od provjerenih lanaca koji imaju svoje plantaže bez prekomjernog tretiranja. U RH takvim lancem smatramo Bio i bio trgovine. No..ni u tom slučaju ne pretjerujte sa bananama. Ja ih svom malenom ne dajem nikako. na stranu tretiiranja u ovom trenutku. Banana je NE probavljiva i za odraslog čovjeka, onda si možete zamisliti koliko je ne probavljiva za malenu bebu. Jednostavno, to nije voće za čovjeka s ovog podneblja. Naš probavni sustav NE može probaviti ovo voće. Osobito NIKADA ne nudite bebi bananu sa mlijekom (strašno popularan i STRAŠAN frape kojeg će izbjeći svatko tko imalo zna o prehrani i zdravlju). Ako se ipak odlučite dati bebi bananu, OBAVEZNO operite ruke prije nego što dirate njezino meso, a nakon što ste ju ogulili jer je kora banane iznimno zatrovana i opasna. Drugo važno pravilo je da bebi, ako se odlučite za ovo voće u dohrani, dajete SREDINU banane, nikako bananin "kraj" jer je u njemu najviše otrova. Odrežite krajeve sa svake strane po tri centimetra i koliko-toliko ste sigurni, no jeste li sigurni poi pitanju probave i problema koje može izazvati banana sama i u kombinaciji sa mlijekom, to ću prepustiti vama. Ja ne bih davala. Barem ne često.
Uzmite svaki put kad pomislite na bananu (mnogi o njoj pišu i govore kao o supervoću sa mnogo kvaliteta), u obzir da sve te nutritivne blagodati za bebin želudac ćete DOISTA pronaći u običnoj jabučici!!  Banana možda i ima sva ta svojstva koja joj pripisuju, ali za ljude i djecu koja žive u podneblju gdje se banana prirodno uzgaja.


Uživajte u roditeljstvu!

Broj komentara: 5:

  1. Molim vas da navedete u kojoj ste to znanstvenoj studiji procitali da su banane neprobavljive? I od kud informacija da je to voce s najvise otrova? Nemojte siriti dezinformacije i ulijevati nesigurnost vec zbunjenim mamama

    OdgovoriIzbriši
  2. Gospođo, vaše fobije od banana su fascinantne��

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako beba ne moze samostalno sjediti odgodite hranjenje!!!!! Kakva glupost. Mnoge zdrave bebe pocnu samostalno da sjede tek oko 10 mjeseca. A sta tek s djecom kod koje postoji poremecaj motorike? Ne davati im cvrstu hranu!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako beba ne moze samostalno sjediti odgodite hranjenje!!!!! Kakva glupost. Mnoge zdrave bebe pocnu samostalno da sjede tek oko 10 mjeseca. A sta tek s djecom kod koje postoji poremecaj motorike? Ne davati im cvrstu hranu!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nije los clanak...ali sa zadrskom.Za zabranjenu konzumaciju voca i zitarica se ne slazem...i za jedan obrok nemlijecni za bebe od 7 mjeseci.Ostalo je ok. I mom smeta banana, ali postoje i bebe kojima uopce ne smeta. I nama je amaranth super.

    OdgovoriIzbriši