utorak, 29. travnja 2014.

Za velike i malene...

Ako vaše maleno ima više od dvije godine, a vi u vašoj kuhinji ne koristite puno začina te se oslanjate eventualno na mrvu soli koja neće presoliti hranu, već istaknuti njezine okusne karakteristike, vašem malenom zlatu možete u ovo proljetno vrijeme ponuditi biskvit od mladog luka i juhu od mladog luka.

Evo recepata:

JUHA od mladog luka

Mladi luk - 6 kom
Krumpir - 3 komada
Mrkva bijela 1 kom
Koraba - polovica manje
Sol - prstohvat
Voda - 1 litra
Malo zelenih dijelova mladog luka za dekoraciju
Ovu juhu možete poslužiti i uz par kockica parmezana u tanjuru.




Posoljen krumpir i mladi luk ( svi dijelovi) i ostalo povrće stavi se kuhati. Kada je povrće kuhano treba ga ( u vodi u kojoj se kuhalo) izmiksati štapnim mikserom dok ne dobijemo gustu kremastu smjesu.
Juhu uliti u tanjure u kojima već "čekaju" po tri kockice sira parmezana i posipati sa malo zelenja od luka za dekoraciju. Može i bez sira. Ja osobno više volim ovako "prazno" da mi ništa ne dira divan okus ove juhe. Također, juha od mladog luka je toliko dobra da u nju ne trebate stavljati niti bilo koje drugo povrće osim luka i krumpira. Osobito je dobro da izbjegnete mrkvu. Jedna vrsta škrobnog povrća po obroku ( u ovom slučaju zadržavamo krumpir) je sasvim dovoljna i nutritivno najispravnija.




BISKVIT od mladog luka

Jaja - 3 komada cijela
Brašno meko - 4 jušne žlice
Jedan prašak za pecivo
Ulje -  3 jušne žlice
Soli po želji
Mladi luk - 3 cijela komada




Prvo izmutimo čitava jaja sa solju, potom dodamo brašno i pp pa zatim ulje i na kraju umiješamo mladi luk.  Smjesu izlijemo u pleh na kojeg smo prethodno stavili papir za pečenje i pečemo 15ak minuta na 180 stupnjeva. Kad je biskvit pečen, zamotamo ga u rolu zajedno sa pek papirom i pričekamo da se ohladi. Kada se biskvit ohladi, namažemo ga svježim sirom i ponovno zarolamo. Režemo na komade debljine prsta i služimo kao predjelo.

Pek papir koristimo kad pripremamo biskvit za djecu kako ne bismo koristili previše masti i brašna ( za nauljiti i pobrašniti pleh) a i rolada puno lijepše izgleda ako je pečena na papiru.

Roladu predlažem za doručak, večeru, ili međuobrok.


Dobar tek, i vama i malenima...

Nema komentara:

Objavi komentar