četvrtak, 27. veljače 2014.

Food facts - jabuka

Ne znam kako je s vama, no moja prva asocijacija na jabuku jesu štrudle. Fine. Mirisne. Još tople. Sa mrvom cejlonskog cimeta. I ako može, s mahunom vanilije. Obično štrudlu s jabukama povezujemo sa našim bakama i mirisom njihovih kuhinja. Moja baka nije pravila štrudle. Ona pravi neke druge kolače. Pravila ih je (i još uvijek ih pravi) moja mama. Komad štrudle na stolu, komad je mog dječjeg poslijepodneva. Svaki put. Jabuka čuva ono najvrijednije u meni. Moje unutarnje dijete. Moje razigrano, neposredno, nespretno, glasno, nesputano, drljavo, musavo, raščupano, nasmijano (ili uplakano), moje razmaženo, nestrpljivo, umiljato, ali i zločesto, sneno i budno "ja". Kada govorim o jabukama, govorim o svom dječjem krevetiću u kojeg bih rado uskočila, opet. Da mogu. Ponekad...nije nužan povratak u majčinu utrobu da bismo se osjetili beskrajno voljenima, brižno čuvanima i zaštićenima od svijeta. Ponekad je dovoljno i samo zagristi u jabuku. Ili štrudlu. Marcel Proust slično je pisao o kolačiću Madeleine, pa da ne duljim...ako ste čitali "Put k Swannu", znate i više no što mogu ovdje "govoriti".   
Možda će vas iznenaditi (mene je kad sam saznala) da je jabuka dobra za san (to je , pretpostavljam,  to sedativno, umirujuće djelovanje njezinih sokova koji tako lako lansiraju u bezbrižnost). Također, ako ste kronično umorni (nosila sam jabuke u torbi kada sam godinama putovala s posla na fakultet) pojedite jabuku, dvije (mnogi će se u tom slučaju odlučiti za bananu, koja također podiže radnu aktivnost i koncentraciju, no ja ju najviše volim izbjeći u svojoj prehrani). O jabučnom octu, mnogi govore kao o eliksiru zdravlja i vitkosti (to još nitko nije dokazao) no, nekako mi je sigurnije (i ugodnije) pojesti jabuku nego popiti jabučni ocat). Jabuka će, dakle, pomoći vašoj vitkoj liniji (ako ju želite vidjeti u zrcalu) a može biti efikasna i u smanjenju glavobolja, migrena, ublažit će bolesti grla i regenerirati želudac. Opstipacija, bolesti kralježnice (postoji vjerovanje da je centar svih naših tegoba, kralježnica i da ako vodimo o njoj računa, nećemo oboljevati) također su neke od tegoba u kojima će konzumacija jabuke biti od koristi. 
Recimo da je jednom tjedno dobro jesti samo jabuke kako biste se riješili toksina i ostalih štetnih tvari nakupljenih u organizmu nepravilnom konzumacijom druge hrane, ali i stressa i ostalih stanja koja vam smetaju u svakodnevnom, besprijekornom funkcioniranju. Konzumacijom isključivo jabuke jednom tjedno, riješit ćemo se svih otrova u organizmu zato što svježa jabuka sadrži pektine , čija je zadaća upravo to - apsorbirati vodu iz organizma i razne otrove. Uz to, jabuka će njegovati veše zube i osvježiti vaš dah. Ipak, nastavite s redovitom higijenom zubi :)
Kuhana jabuka, s vremena na vrijeme, pozitivno će djelovati na sluznicu crijeva i želudca. Pire od jabuka konzumiraju redovito osobe koje pate od gastritisa, chronove bolesti i slično. Ako uz kuhanu jabuku, pijete i čaj od metvice ili nevena, gastritis je vaša prošlost.
Svaki plod jabuke u sebi sadrži:  vitamine a, b i c, organsku kiselinu, šećer i naravno vodu. 
Zanimljivo je da jabuka potječe iz porodice ruža (rozaceae) i da je skupno ime za sve jabuke MALUS domestica Borkh.
Jabuka je srednje alkalno voće (najalkalnija je vrsta "Zlatni delišes") pa neće neželjeno zakiseliti vaš organizam. Sa konzumacijom jabuka ne možete pretjerati.   

Jabuka u kuhinji odraslih; što god radite s jabukama, dobro radite, no ipak je najzdravija svježa ( i ponekad kuhana) no, naravno, podijelit ću s vama i par neobičnih recepata, rezultati kojih će vas navesti da kuhate JOŠ !!  Tako je tu umak od jabuka, torta,  i fini puding od jabuka bez mliječnih dodataka. 



Jabuka na bebinom meniu;
Kod prvih kašica, za bebu od 6 mjeseci, skuhajte bebi jabučicu, propasirajte i dajte joj da papa nakon što se prohladi. To je najbolji mogući način da pripremite bebin želudčić za krutu hranu. PAZITE pri tom da jabuka bude iz ekološkog uzgoja, naravno. Nakon najmanje tri dana kušanja samo jabučice, istu možete i kao svježe izblendanu ponuditi sa kuhanom integralnom rižom, ili rižinim pahuljicama. Ne preporučujem vam da voćku dajete bebi sa žitaricama. Niti jabuku niti bilo koju drugu, ali ponekad (neka to bude rijetko) iznimku možete napraviti. Jabuku najradije, dok su u pitanju kašice mješajte sa drugim VOĆEM koje je primjereno bebinom uzrastu. Dobro ju je , svježu, pomiješati sa kuhanom ciklom, zbog veće, lakše i brže apsorpcije željeza iz cikle. Sa ostalim povrćem nemojte jabuku mješati i ne mješajte ju sa mliječnim proizvodima, niti mlijekom.  


Moj maleni, 9 mjeseci,  ponekad jabuku papa i ovako ; 

Dobro je (često) davati bebama cijelo voće ( i povrće) na taj način upoznaju se sa hranom puno bolje no kad ih mi hranimo. Beba jedući vlastitim prstićima razvija svoju kreativnost, inteligenciju, motoriku, individualnost... ne spriječavajte je u tome (ma kakav nered ovakve "igre" izazvale). Uvijek je bolje da proučava i grize jabučicu nego remen od mamine torbe, ili daljinski upravljač :) 
Na netu sam pronašla nešto što vam također može biti zanimljivo. To je  tablica  nekih, poznatijih nam sorata jabuka. Pa se, ako želite,  bacite na čitanje za informaciju više :)  Naravno, do sada je posvuda u svijetu registrirano i više od tisuću različitih sorata jabuka o kojima i ne trebamo puno znati (osim ako nam se ne dopadnu nepca) , no najvažnije je da konzumiramo jabuke iz ekološkog uzgoja. Dobro je znati i da su zimske vrste jabuke nutritivno puno sadržajnije i kvalitetnije od ljetnih.



Nema komentara:

Objavi komentar