petak, 10. listopada 2014.

UPALE I prehrana djece ( i odraslih)

Upala kao takva odgovor je organizma na određenu infekciju, ozljede u tkivu i sl. a sugerira da provjerimo svoje (bebino) zdravstveno stanje u smislu inficiranosti bakterijama, izloženosti štetnim materijama, povrede tkiva i sl... ( nisam liječnik). Može biti akutna i kronična. Akutna kao početak odgovora organizma na napad, a kronična kao dugotrajniji proces kada su možda zahvaćena veća područja ili čak više organa...
Doista ne bih o medicini, jer postoje ljudi koji su se mučili, studirali, žrtvovali, učili, bdjeli nad knjigom, specijalizirali... No ono o čemu mogu jest prehrana. Dakako. Započela sam ovaj jesensko-zimski ciklus bloga ( u kojem će biti govori o pojavama koje mogu napasti naš organizam ( ili organizam našeg djetta) u vrijeme kad virusi i viroze možete škarama rezati po zraku...upalama posve slučajno, a možda i ne..( kod kasnijih postova će se vidjeti kako zapravo prevencijom upale, ili prehrambenom podrškom njezinom iscjeljenju možemo itekako pozitivno djelovati i na mnoge druge pojave u našem tijelu).

Prvi na jelovniku vašeg malog zlata ( ili vas samih) neka se nađu svježi voćni i povrtni sokovi. Nikad ne miješajte zajedno voće i povrće u vašem mixu ( iako će neki ustvrditi da tako sokovi bolje odrađuju svoj posao u našem tijelu, to jednostavno nije točno). Voće jedite s voćem, a povrće s povrćem. OSIM kad su u pitanju limun i lisnato povrće. Limun može u sve kombinacije OSIM u one u kojima se već nalazi bilo koje drugo citrusno voće ( ako želite riješiti upalu, izbjegavajte naranče. preporuka je limun na prvom mjestu, potom mandarine pa grejp. Naranča može jako teško sjesti na želudac i izazvati mnoge probleme, osobito ako je organizam već napadnut nekom bolešću. Naranča je acidozno voće - dakle kiselo ( iako je slađa od limuna, koji je najalkalnija voćka za konzumaciju koju možete pronaći danas na tržištu.) Lisnato povrće može uvijek i u sve kombinacije. Doprinijet će boljoj iskoristivosti vitamina i minerala ih vašeg shakea.  Za oporavak organizma, ali i preventivno djelovanje sa ciljem očuvanja zdravlja, najvrijedniji su sokovi od;
cikle
mrkve
celera
peršina
đumbira
čajevi od lišća i korijena
limunada sa medom
U sok od cikle ( ili bilo čega drugog)  uvijek dodajte limun, zbog veće i lakše apsorpcije željeza.
Sokove od voća ili povrća vaše maleno ( i vi) možete piti u neograničenim količinama, no ipak pripazite da u organizam unesete i dovoljnu količinu čiste vode. Samo je voda - voda i ništa drugo nije voda.

Želite li prevenirati upalu ili pomoći u liječenju upalnih stanja izbjegavajte masnu, prženu, pohanu, začinjenu i mesnu hranu ( radije se opredijelite za ribu), također izbjegavajte žitarice ( sve osim prosa i kvinoje), svakako izbjegnite rafinirane žitarice ( npr bijela riža) ili proizvode od prerađenih žitarica ( npr. kruh, peciva, kolači...) Djetetu nemojte davati instant doručke ni večere iz kutije koje se miješaju sa mlijekom, općenito izbjegavajte kravlje mlijeko (u širokom luku)  i mliječne proizvode ( u nešto manjem luku) i pripazite da masnoće koje vaša beba ( ili vi) konzumirate , ne budu isključivo biljne. Nakon što Vaša beba navrši godinu i pol dana spremna je već i za prave masnoće životinjskog porijekla. Neka omjer korištenih masnoća bude bar 60 naprama 40 (u korist biljnima sa najvećom, ako ne i i sključivom prednošću prema maslinovom ulju) jer se može dogoditi disbalans sa masnim kiselinama omega 3 i 6...koje ako nisu u balansu, organizam je podložan upalnim stanjima.  Izbjegavajte rafinirane šećere ( doprinose rastu gljivica i bakterija u organizmu). Izbacite iz upotrebe i zob i ječam te pir.
Ako se dogodi zdravstveni problem, pripazite da svoj ili bebin organizam opskrbite dovoljnom količinom namirnica koje stvaraju lužnato okružje u organizmu jer će problem biti brže uklonjen, a vi opet zdravi.

Blitva, brokula, špinat, tikve, bundeve, crveni i bijeli luk, limun, grejp, grožđe, kruške, jabuke, svježi grah, suhe i svježe šljive, proso, bademi, margarin, maslinovo ulje, med, kiwi, mandarina, đumbir, kelj, paprika, poriluk, repa, mrkva, celer, špinat, patlidžan, pastrnjak, peršin, cikla, celer, biljni čajevi od lista i korijena, koraba, kajenski papar, kurkuma, pire od rajčice, krumpir samo ako je u ljusci konzumiran, cimet..namirnice su koje valja uvrstiti u svakodnevnu prehranu omjeru 80 naprama 20 posto ( u odnosu na drugu hranu) kako bismo očuvali alkalnost organizma.

U idućem postu pronaći ćete recepte za pripremu obroka kojima ćete ojačati imunitet vašeg djeteta ( ili svoj vlastiti).  Koristite ih tijekom viroznih dana u tegobi, ili preventivno ako želite.


_____(nadopunite sami) _____________ je biti roditelj! :)))))))))))


Nema komentara:

Objavi komentar