srijeda, 23. travnja 2014.

Kada beba ima godinu dana... JELOVNICI

I moj će mali bebos proslavirti uskoro svoju prvu godinu. Naravno, svi se radujemo tom veselom događaju. Mama će se , kako to samo mama može,  prisjetiti poroda haha i dana provedenih u bolnici...prvog pogleda, prvog plača, prvog podoja... MMmmmmm jedva čekam!!

Priključila sam se (upravo večeras) zanimljivom lancu - projektu o sreći i radosti :))) Evo i vama link..pa ako koga okrzne ova ideja...nek uživa! Moglo bi doista biti zanimljivo :) Tako da...možda i vas ovdje ugnjavim sa svojim sretnim danima...Jer, ipak je ovo blog o hrani...ali i o onome o čemu govorim kad govorimo hrani :D A to je baš veeeliko područje sa puno prostora u kojeg svašta stane ( nisam imala puno vremena do sada...ali evo, najteže prehrambene trenutke naših malenih uspješno smo priveli kraju..pa će biti i ovdje prostora za mnoge od stvari o kojima govorim kad govorim....
Da ne govorim previše ( sklona sam tome ponekad) evo vam link :   http://100happydays.com/


Mene je ova stvarčica iskreno obradovala pa...nadam se da će i nekoga od vas. Osjećam višestruki DOBITAK od ovakve igre i vjerujem da ću u istoj neizmjerno uživati. Ako tko od vas odluči...želim mu da ne odustane...da ne posustane i da pronađe u svakom danu vremena za svoju sreću :)

Da napišem par jelovnika? Jeste li zapali u kolotečinu? Tko zna što vam sve može na um pasti već idućeg trenutka. Zapišite meni kojeg ste osmislili vašem djetetu.

Vaša malena sreća najveća sada, naravno, može papati posve pravu večeru :) bez dvojbi i predumišljaja :D





1. DAN

DORUČAK - gris od pira na mlijeku. ( Ja koristim ad...ako je vaše maleno prešlo godinu dana, možete ponuditi i čisto kravlje ( što ne savjetujem, osim ako nemate domaće).
MEĐUOBROK - jabuka
RUČAK- mladi kupus + janjetina + luk + poriluk + maslinovo ulje
MEĐUOBROK - kruh sa mliječnim namazom ( pazite da režete vrlo malene kockice namazanog kruha kako biste na najmanju moguću razinu sveli ljepljenje tijesta za bebino nepce...)
VEČERA - riža na mlijeku sa kokosovim brašnom i kokosovim uljem






2. DAN

DORUČAK - palenta + mlijeko + kokosovo ulje
MEĐUOBROK - jaje
RUČAK - kelj + rajčica + luk + pastrnjak + koraba + maslinovo ulje
MEĐUOBROK - suhe šljive + suhe marelice + breskva
VEČERA -  vrhnje + kuhani špinat + korica kruha







3. DAN

DORUČAK - proso + mljeveni orasi + kokosovo ulje + mlijeko
MEĐUOBROK - sirni namaz + avocado
RUČAK - mladi grah + luk + kupus + bučino ulje
MEĐUOBROK - jogurt + suhe šljive
VEČERA - gusta juha od tikvica i cvjetače





4. DAN

DORUČAK - zobene pahuljice + mljeveni lješnjaci + nasjeckane suhe šljive i marelice + mlijeko + kokosovo ulje
MEĐUOBROK - svježa voćka
RUČAK - bijela riba + raštika + čičoka + pastrnjak + maslinovo ulje
MEĐUOBROK -  salata od cikle  začinjena sa maslinovim uljem + kruh 
VEČERA - riža na mlijeku + kokosovo ulje





5. DAN

DORUČAK - 2 palačinke punjene blendanim suhim marelicama + vrhnje
MEĐUOBROK - svježa voćka
RUČAK - teletina +  paprika + peršin + luk + brokula + maslinovo ulje
MEĐUOBROK - rižini krekeri sa umakom od avocada i svježeg sira
VEČERA - juha od čičoke  + maslinovo ulje






6. DAN

DORUČAK - pire od batata + vrhnje
MEĐUOBROK - svježa voćka
RUČAK - grašak + tikvica + pastrnjak + koraba + maslinovo ulje
MEĐUOBROK - svježa voćka
VEČERA - rezanci sa makom + kokosovo ulje






7. DAN

DORUČAK - kus-kus sa umakom od vrhnja i suhih šljiva
MEĐUOBROK - jaje
RUČAK - mrkva + plava riba + blitva + čičoka + luk + maslinovo ulje
MEĐUOBROK - svježe voće
VEČERA - palenta ukuhana sa špinatom i suncokretovim uljem + jogurt





Količina hrane dostatna djetetu od godine dana - do godine i pol po obroku:

DORUČAK - 200 grama
MEĐUOBROK - 50 do 100 grama
RUČAK - 200 grama
MEĐUOBROK 50 do 100 grama
VEČERA - 150 grama

Koliko god vaše djete možda i tražilo..nemojte popustiti i dati mu više od 250 grama hrane po obroku. Pripazite radije na to da hranite vaše djete pet puta dnevno manjim količinama hrane.  I povrća i voća i mesa i više je nego dovoljno oko 40-50 grama UKUPNO po obroku. Mlijećnih obroka može biti nešto veća količina, ali ne pretjerujte. Također, po obroku ne ulijevajte ulja više od jedne čajne žličice. i dalje pazite da ne ponudite jaje djetetu više od dva puta u tjednu ( uz tu količinu jaja smijete još jednom ili dva puta u tjednu djetetu ponuditi neku prerađevinu s jajima...tjesteninu, biskvit i sl...jer je količina jajeta u njima pre malena da bi se uzela u obzir...uostalom, najbolje je da te stvari radite sami kod kuće pa ćete najbolje znati koliki je udio jaja ( i svega ostaloga) u obroku kojeg ste ponuditi bebi. Također, nastavite voditit brigu o tome da ponudite ne više od dva puta tjedno meso i ne više od dva puta tjedno škrobne namirnice - povrće, a također pazite i u kojim kombinacijama i omjerima nudite djetetu žitarice.  Od svega - neka na tanjuru vašeg djeteta bude NAJMANJE žitarica.  Evo primjera iz ponuđenih jelovnika. Uzmimo (kada govorimo o količinama) posljednji meni u obzir:




DORUČAK kus-kus ( maximalno 5 jušnih žlica) umak od vrhnja i suhih šljiva - ( oko pola čašice vrhnja i 4 suhe šljive)
MEĐUOBROK - cijelo jaje
RUČAK plava riba ( 50 grama - odokativno ne veći komad od djetetova dlana) svo povrće zajedno 50 grama s tim da čičoka sama još može iznositi 50 grama)
MEĐUOBROK - svježe voće - dovoljno je 6 jušnih uvršenih žlica voća, no vaše djete smije pojesti više voća, ako je ono svježe.
VEČERA palenta ( i više su nego dovoljne 3 jušne žlice ( ja dajem dvije)), 50 grama špinata i pola čašice jogurta.


Kad djete napuni godinu i pol možete povećati količinu svakog obroka za 50 grama. I tako svakih idućih šest mjeseci :))))



Nego...zanimaju li vas rođendanske torte? :))))))))))))))))))))



3 komentara:

  1. Dragi(e) čitatelji(ce)..dodala sam jedan gadget novi ( bit će ih više ubuduće) kojim vas molim za odgovor na anketno pitanje, pa...kliknite (ako nije problem) tamo nešto maleno što vam se pojavi na desnoj strani ekrana :))) Tnx :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Može li se maslinovo ulje koristiti kod prehrane male djece, a ako nekog zanima može pročitati dobar članak na linku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Berta, hvala na linku :) nikad dovoljno popularizacije tog eliksira zdravlja i ljepote :) naravno da se maslinovo ulje može koristiti u dohrani i prehrani malene djece, i to već od početka dohrane - od 6. mjeseca. Pri tom treba paziti da djetetu dajemo organsko, ekološko, ekstra djevičansko maslinovo ulje blažeg okusa, dobiveno isključivo hladnim prešanjem. Maslinovo ulje dajemo malenima zbog brojnih nutritivno vrijednih sastojaka koje unosi u naš organizam, ali i zbog olakšavanja probave, te "pojačavanja" obroka biljnim masnoćama ( dok je beba za životinjske masti još premalena) kojih inaće u hrani nema, a u ostalim obrocima beba potrebnu masnoću dobiva putem majčina mlijeka. Na životinjske masnoće ( svinjsku mast npr.) djete je spremno nakon druge godine života. Uz maslinovo ulje, koje koristimo od 6 mjeseca bebina života, poželjno je koristiti i kokosovo ulje ( od 10.mjeseca bebina života) koje je blago, izvrsno se slaže sa mlijekom i mliječnim te voćnim kašicama, a dodatno osnažuje bebin imunitet ( kojega tek stjeće) i preventivno sudjeluje u obrani djeteta od virusa. Kokosovo ulje dovoljno je dati jednom dnevno malu čajnu žličicu u slatke i mliječne kašice, a ista količina preporuča se i maslinovog ulja u povrtne, mesne ali i voćne kašice, također. Stavite žličicu ulja u bebin obrok SVAKI DAN :) Eto...sad ne moram pisati post o uljima ( ali budem - jer mi je to specijalnost). Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši