subota, 8. ožujka 2014.

EXAMPLE - primjer jelovnika za dohranu beba od navršenih devet mjeseci

Vjerojatno niste uspjeli sve namirnice , koje smijete, uvesti u bebin jelovnik u osmom mjesecu, pa za start devetog bebinog mjeseca iskoristite priliku i najprije uvedite poneku od namirnica koja vam je ostala za uvođenje. Imate i vremena i prostora i prilike, jer se u devetom mjesecu bebina života i trećem mjesecu dohrane uvodi, kao nova namirnica, samo teletina. Kad smo kod mesa...i dalje ponavljam da ga ne treba uvoditi tri dana za redom, kao voće, povrće i žitarice. Ako uvodite žitarice neka u tom tjednu beba jede samo žitaricu koju uvodite (dakle tri dana) ostali dani neka budu povrtni (dva dana) i mesni (dva dana) ili riblji (ako ste odlučili uvoditi ribu). Ako žitarice nudite bebi za doručak, ne nudite ih i za ručak. Ako je žitarica bila za doručak, a želite povrtnu kašicu za ručak, neka ona ne bude škrobna. također, neka u mesnoj kašici ne bude škrobnog povrća, ako se za takvu odlučujete. Kad je u pitanju riba, ja ju osobno ne bih uvodila do prve godine bebina života. Niti jednu vrstu. Jer, riba je teško probavljiva i njezino se meso dugo zadržava u crijevima, što probavu koja tek navikava na krutu hranu može dodatno opteretiti. (Bilo je istraživanje u kojem su čovjeku i nekoliko godina nakon konzumacije ribe pronašli tragove tog mesa u crijevima...mi ćemo , dakle, čekati). U danima jelovnika ( dolje) u kojima je riba- ako ju nećete uvoditi, neka bude ili čisto povrće, ili povrće sa nekom od žitarica. Ukoliko beba ima problema sa tvrdom stolicom , neredovitom probavom, pričekajte i vi. Voće je najbolja opcija za doručak ( jer vam daje veću slobodu za ručak i jer voće ne mješamo sa žitaricama ( u većini slučajeva) s obzirom da još nije na redu vrijeme za međuobrok. Doći će nam u desetom mjesecu bebina života. Tada ćemo uvesti i jogurt, pa ćemo jogurt kašice davati ujutro, voće kao međuobrok, a povrće i meso za ručak. No, o tom...p otom...

  Primjer OPTIMALNIH tjedan dana dohrane za bebu od devet mjeseci:




Doručak - marelica + kuhana jabuka + maslinovo ulje
Ručak - piletina + komorač + cvjetača + maslinovo ulje


Doručak - griz od pira na majčinom, ili ad mlijeku 
Ručak - batat + koraba + luk + čičoka +maslinovo ulje


Doručak - suhe šljive i marelice + avokado + maslinovo ulje
Ručak - oslić (ili orada, zubatac...) + brokula +  luk + maslinovo ulje


Doručak - palenta + svježa jabuka + kruška + breskva + maslinovo ulje
Ručak - teletina + koraba + čičoka + luk + maslinovo ulje


Doručak - svježa jabuka i kuhana cikla + maslinovo ulje
Ručak - mrkva (ili mahune) + tikvice + bundeva + koraba + maslinovo ulje

Doručak - marelica + svježa jabuka + maslinovo ulje
Ručak - oslić ( ili orada, zubatac, škarpina, pastrva) + komorač + luk + maslinovo ulje



Doručak - kuhana cikla + svježe višnje + svježa jabuka + mrva cejlonskog cimeta + maslinovo ulje
Ručak -  krumpir +  cvjetača + maslinovo ulje  


Malenu , desertnu, žličicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja kontroliranog porijekla stavljam u svaku kašicu. Vaša beba u ovom mjesecu može probati i ostala biljna ulja. Prva iduća preporuka je ulje uljane repice, ako znate gdje nabaviti organsko. Ulje uljane repice čuva se u vratima hladnjaka. Miriše na lješnjak.
Ulje koje se u našoj kuhinji rijetko korsiti a iznimno je zdravo jest kokosovo ulje. blagog je, neutralnog okusa. Preporuka je tek povremeno ga kušati. Beba recimo jednom tjedno. Fino je mlijeko ako se  pomiješa sa ovim uljem. Kokosovo ulje zaštitit će od alergija i virusa tako što će podići razinu energije i imunitet i pojačati sposobnosti organizma za samoiscjeljenje, ako kakva virozica i nastupi. Kokosovom ulju ne smetaju visoke temperature i dobro zatvorenu bocu ( teglicu) možete držati bilo gdje. na temperaturi iznad 25 stupnjeva postaje tekuće. Do te temperature nalikuje čvrstoj masti.  Isključivo hladno prešano je namjenjeno prehrani. Kokosovo ulje najprobavljivije je od svih ulja i slobodno ga možete u malenim količinama (mala desertna žličica) povremeno umiješati u kašice, osobito ako uvidite da se sprema kakva boljetica, ili je netko od vaših ukućana podlegao kakvoj prehladici, virozici i sl. Kokosovo ulje idealno je i za higijenu bebe. Umijesto razno raznih krema i industrijskih, koznetičkih ulja. Možete ga koristiti kod previjanja guze, ili tako da ukapate par kapi u vodu u kojoj kupate vaše maleno.

Uživajte u roditeljstvu!




1 komentar: